Mobilen öppnar låsta dörrar på flygplats

NYHETER

På flygplatsen i Tromsø i Norge öppnar sig dörrarna för Roger Hansen när hans mobiltelefon ringer.

- Det ska inte vara möjligt. Varje gång jag ringde hände samma sak – dörrarna öppnade sig, säger han.

Ventilationsteknikern Roger Hansen berättar för den norska tidningen Verdens Gang att han upptäckte att mobiltelefonen påverkade dörrarna på flygplatsen redan för fyra år sedan.

När han ringde eller blev uppringd i närheten av dörrarna öppnade de sig, gång på gång.

Då reflekterade han inte mer över säkerhetsriskerna. Istället använde han mobilmetoden för att snabbare ta sig fram mellan de olika avdelningarna på flygplatsen när han var där och jobbade.

- Men då det skedde på nytt på den gamla terminalen för en vecka sedan slog det mig att något var galet. Det kan tänkas att det är samma radardetektorer på andra flygplatser i Norge, säger han till VG.

Säkerheten ses över

Roger Hansen demonstrerar sin metod på en dörr som enbart ska släppa in ankommande passagerare.

Han ringer från den låsta sidan, håller telefonen mot elektroniken som styr dörren– och vips så glider dörren upp.

- I dessa säkerhetstider ska det inte vara så enkelt att öppna låsta dörrar som bara ska kunna öppnas utifrån av passagerare som är på väg in, säger han till VG.

De flesta automatiska skjutdörrar på flygplatser styrs av en radarimpulsgivare, en sensor som fungerar ungefär som ett ekolod. Tekniken har använts i flera decennier.

"Otroligt liten sannolikhet"

Även andra system används emellertid, bland annat värmekänsliga IR-sensorer.

De experter som aftonbladet.se talat med har dock aldrig hört talas om att mobiltelefoner skulle kunna påverka dörrarnas impulsgivare.

- I princip är det möjligt, i den mån de är radiostyrda, att få till signalen så att den passar. Men sannolikheten är otroligt liten, säger Björn Pehrson, professor i teleinformatik på Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm.

- Vad telefonen gör är att den skickar ut elektromagnetisk strålning, säger han.

- Och värmestrålning är en elektromagnetisk strålning, men i ett frekvensområde som ligger väldigt långt ifrån mobiltelefonerna.

Efter larmet kommer säkerheten på Tromsø flygplats att ses över och ny utrustning kan komma att sättas upp, enligt säkerhetschefen Svein Erik Isachsen.

Fredrik Rundkvist