Brasilien prioriterar fattiga före flygvapen

Ingen affär för Jas Gripen – inköp skjuts upp

NYHETER

BRASILIA

Brasiliens nya vänsterregering tillkännagav på fredagen att den skjuter upp det planerade inköpet av stridsflygplan för över 760 miljoner dollar till åtminstone 2004. Pengarna ska i stället användas till fattigdomsbekämpning, hette det.

Fem företagskonsortier tävlar om det brasilianska försvarets flygplansinköp, däribland Saab i allians med brittiska BAE.

Försvarsminister José Viegas sade att regeringen ska överväga att hyra plan eller köpa dem begagnade.

Den nya regeringen under president Luiz Inacio "Lula" da Silva tillträdde i onsdags och utlovade omfattande sociala reformer.

Kampen mot hungern

- Den nya regeringens start kommer att präglas av kampen mot hungern. Det är därför nödvändigt för oss att koncentrera våra resurser till det området, sade försvarsminister Viegas sedan regeringen hållit sitt första sammanträde.

Gripen Internationals informationschef Owe Wagermark bekräftar att Brasiliens regering beslutat att skjuta på köpet av tolv nya stridsflygplan. Enligt uppgifter till Wagermark ska det röra sig om en fördröjning fram till nästa årsskifte.

Wagermark är inte förvånad över uppskovet.

- Vi kan bara konstatera att sånt här får man acceptera när det blir byten av regeringar. Självklart hade det varit bra med ett positivt beslut, men det känns inte som något svårt beslut. Tiden talar för oss, säger Wagermark till TT.

Polen köper F-16

Gripen Internationals stridsflygplan Jas 39 Gripen har visats upp i Brasilien vid två tillfällen, 1998 och 2000. En slutoffert lämnades in till den brasilianska regeringen under våren 2002. Sedan dess har Gripen tillsammans med konkurrenterna väntat på besked från regeringen i Brasilia.

Gripen ägs till hälften av svenska Saab Aerospace och brittiska BAE Systems.

För en vecka sedan beslutade Polen att köpa det amerikanska planet F-16 i stället för bland annat Gripen.

TT-AFP