Dimman skingras på landets krogar

Aftonbladet synar om nya lagen följs

NYHETER

Nu skingras dimmorna på landets krogar och kaféer.

Från årsskiftet gäller den nya strängare tobakslagen.

- Det ligger i tiden, säger Anna Brauner, restaurangchef på Operabaren i Stockholm.

HÅLLER ANDAN? På anrika Operabaren i Stockholm blossas det friskt - vid en del av borden. En tredjedel har vikts åt ickerökare. Men Folkhälsoinstitutet utreder just nu ett totalt rökförbud.

Hon har precis fattat ett historiskt beslut när Aftonbladet gör sin stickprovskontroll av laglydigheten.

I den gemytligt inpyrda Operabaren är nu en tredjedel av borden rökfria även kvällstid. De nya skyltarna med "rökning ej tillåten" är precis färdiga att placeras ut.

- Operabaren är gjord för att sitta och röka i, så visst känns det lite konstigt. Men säger man bara till på ett trevligt sätt så tror jag gästerna förstår, säger Anna Brauner.

I baren och intilliggande Bakfickan är rökning fortfarande tilllåtet. ("Hur skulle det annars se ut?") Utom under lunchen då rökförbud gäller i hela lokalen sedan ett par år tillbaka. På eget initiativ av ägarna.

Rökfritt enligt lagen

Tidigare var bara restauranger och kaféer med 50 platser eller fler tvungna att erbjuda rökfria zoner. Operabaren har hållit sig precis under gränsen.

Men från och med årsskiftet gäller den nya strängare tobakslagen.

Minsta lilla kvarterskrog och pizzabutik måste ordna rökfria utrymmen. Dessa får inte vara placerade på undanskymd plats vid toaletten eller utgången.

Däremot är lagen lite dimmig när det gäller hur rökfri den rökfria zonen egentligen måste vara.

- Det kan mycket väl vara någon som röker vid bordet bredvid det rökfria bordet, säger Christian Groth, ämnesansvarig på socialdepartementet.

Men astmatiker, barnfamiljer och renlevnadsmänniskor behöver inte misströsta.

Den senaste skärpningen av tobakslagen är troligen bara första steget mot en helt rökfri krogmiljö.

Just nu utreder Folkhälsoinstitutet möjligheten till ett totalförbud när det gäller rökning i lokaler där det serveras mat.

Katarina Sternudd