Politikerna tog hans 15 kronor

NYHETER

När Lycksele kommun sparar går det ut över de allra svagaste.

- Jag blir jätteledsen för att jag inte längre får betalt när jag jobbar, säger Tomas Gustafsson, förståndshandikappad.

Foto: ANDERS CARLSSON
FÅR INGEN LÖN Tomas Gustafsson i Lycksele är förståndshandikappad. Tidigare fick han 15 kronor om dagen för det arbete han utför som diskare. Men nu ska kommunen spara och har beslutat dra in ersättningen. "Jag är ledsen och besviken", säger Tomas som inte längre tycker att det är kul att gå till jobbet.

Lycksele kommun drar in 15 kronor om dagen för de förståndshandikappade. Det handlar om den så kallade habiliteringsersättningen som den gruppen får för att de utför arbete av något slag.

Tomas Gustafsson, 47, som diskar på en restaurang som drivs av kommunen, får nu ingenting för sitt arbete.

- Jag är ledsen och besviken, säger han.

Systern Viola Rudolfsson berättar att Tomas inte längre tycker att det är roligt att hjälpa till på restaurangen.

Inte bara pengar

- Det är inte bara pengarna det handlar om. För de förståndshandikappade är det viktigt att hämta ut sin lön själv och känna att de tjänar pengar. Kommunen missköter sig när de kör över de svaga i samhället, säger hon.

I Lycksele har den här utsatta gruppen drabbats av fler neddragningar. Numera får de betala när de fikar på dagcentralen inne i staden - fram till i höstas var det gratis. Totalt handlar det om en försämring på drygt 500 kronor i månaden efter skatt. Ett hårt slag för 65 förståndshandikappade i Lycksele med pensioner på knappt 8 000 kronor före skatt.

För Tomas Gustafssons del går 4 500 kronor av de pengarna direkt till hyran för gruppboendet.

- Jag vill ha tillbaka alla pengar som kommunen tagit ifrån mig, säger Tomas Gustafsson.

Sven Olof Dahlgren (kd) är vice ordförande i Lyckseles socialnämnd. Han påpekar att fullmäktige röstade för förslaget.

Liten besparing

- Kommunen har ont om pengar och det gäller att se över all frivillig verksamhet och där ingår den här ersättningen, säger han.

Landets kommuner är inte skyldiga att betala ut habiliteringsersättning till de förståndshandikappade. Fem-sex kommuner, inklusive Lycksele, har dragit in ersättningen.

Men indragningen av de 15 kronorna om dagen har inte gett någon större besparing för Lycksele kommun. Det handlar om 200 000 kronor om året och Sven Olof Dahlgren säger att han i dag ångrar beslutet.

- På nästa möte i mitten av januari kommer jag att föreslå att vi återinför ersättningen, säger han.

Thomas Reckmann