Tjänade miljoner på falska refillkort

NYHETER

En före detta anställd på Telia mobile i Sundsvall har stulit kontantkort för sex miljoner kronor.

Han tjänade själv miljoner på kuppen.

Foto: MATS STRAND
Mannen aktiverade och sålde refillkort vid sidan om sitt vanliga arbete.

Genom att hämta ut nyproducerade kort från lagret och sedan aktivera dem i företagets datasystem lyckades mannen under några månader lägga vantarna på 10 000-tals refillkort.

- I dag är han bedrövad. Det började som en liten grej som växte. Han fick storhetsvansinne, berättar en närstående för Aftonbladet.

I dag riskerar mannen åtal för grovt bedrägeri alternativt trolöshet mot huvudman. Ytterligare ett tiotal personer, däribland mannens 35-årige brorson, är misstänkta för häleri, efter att ha hjälpt mannen att sälja korten vidare till kiosker runtom i landet.

37 år hos Telia

Mannen har jobbat på Telia i 37 år och gick i pension i våras. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska han ha lagt in falska kundbeställningar på refillkort i 250- och 500-kronors valörer, hämtat ut dem från lagret och aktiverat dem. När han sedan slutade sitt arbete fortsatte han att besöka arbetsplatsen och kunde ostört hämta ut korten och annullera bluffakturorna från datasystemet. Avslöjandet kom efter att han glömt kvar ett fax på arbetsplatsen.

Ersätter ogiltiga kort

I november anhölls mannen misstänkt för bedrägeri. I hans bankfack fanns då 1,2 miljoner kronor i kontanter.

Refillkorten är sedan brottet avslöjades spärrade, men enligt Telia ska ingen kund bli lidande, de ersätter alla som köpt de i dag ogiltliga korten.

Anna Bengtsson