"Mamma dog inte förgäves"

Lena, 35, sa ja till att donera sin mors organ

NYHETER

Lena Forsells mamma Anita var bara 56 år när hon hastigt dog i en hjärnblödning.

Beslutet om donation var helt självklart trots att Lena och hennes syskon aldrig tagit upp frågan med sin mamma.

- Mamma dog inte förgäves. Hon kan ha skänkt liv åt flera människor.

Foto: Krister Hansson
mammas stol är tom För Lena Forsell och hennes syskon var det inte svårt att fatta beslutet om donation av mamma Anitas organ. – Vi har inte talat om det hemma men vi har levt nära frågan eftersom en vän behöver en ny njure. Det var ett självklart val, mamma kan ha skänkt liv åt andra människor, säger hon.

Anita var kantor i Helsingborg och en tisdag i november förra året åkte Lena över till hennes lägenhet vid kyrkan. Båda skulle öva med kören.

- Alla dörrar var låsta och lamporna släckta. Det var mörkt ute så det gick inte att titta in till mamma. Jag tyckte att det var lite konstigt men jag hade ju pratat med henne dagen före och då var allt som det skulle, säger Lena, 35.

"Gud, mamma är död"

Till sist ringde Lena till sin bror som hade nyckel. I samma veva kom en granne fram och sa att hon hört ett skrik under natten. Lena blev helt kall inombords och när de gick in i lägenheten såg hon sin mamma ligga alldeles stilla i sängen.

- Gud, mamma är död, tänkte jag direkt, säger Lena.

Diskuterade donation

Men Anita andades fortfarande svagt och de for i ambulans till akuten. Lena som är sjuksköterska var rätt säker på att Anita drabbats av en hjärnblödning och hade inget större hopp. En röntgenundersökning bekräftade farhågorna.

Lena, hennes bror och syster vakade flera nätter hos Anita. När den första chocken lagt sig började de diskutera om deras mamma skulle ha velat donera sina organ till transplantation.

- Läkarna hade inte sagt något om det då. De gör inte det förrän patienten är förklarad hjärndöd. Men de diskuterade om de skulle stänga av respiratorn eftersom det inte fanns något att göra och då tog vi upp frågan, säger Lena.

Det var inget svårt beslut att fatta för de tre syskonen.

- Vi har inte talat om det hemma men vi har levt nära frågan eftersom en vän behöver en ny njure. Vi tyckte alla att det var självklart att hjälpa någon med organ, säger hon.

De har inte ångrat sig.

- Nej, det var helt rätt beslut. Jag brukar ibland tänka på vilka som kan ha fått mammas organ men jag vill inte veta. Det kan få stanna vid tankar, säger Lena.

"Dra igång kampanj"

Hon tycker det är tragiskt att så få donerar organ i Sverige.

- Jag tror att man måste lyfta upp frågan till allmän diskussion. Dra igång en kampanj så att fler kan fatta genomtänkta beslut. Det vore också bra om det fanns specialister på sjukhusen som kunde ta samtalen med de anhöriga och så ett frö till tanken på donation.

- Vi fick ta farväl av mamma när hon kom tillbaka från operation. Hon var så fin. Det kändes bra, säger Lena.

Bara döda av hjärninfarkt kan donera organ

Så här kan du bli donator

Jon Hansson