16-årig flicka anföll polis med yxa

Anhölls misstänkt för dråpförsök

NYHETER

ÖREBRO

Socialtjänsten tog på lördagskvällen hand om två 16-åriga flickor i Örebro som misstänkts för dråpförsök, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

En av dem hotade en polis med en yxa vid ett ingripande i en lägenhet.

- De kommer omedelbart att överlämnas till socialtjänsten enligt lagen om vård av unga och placeras på två olika vårdhem, sade Mats Adolfsson, länsvakthavande befäl på Örebropolisen, till TT vid 19-tiden.

Ett dygn tidigare, på fredagskvällen, ringde en av flickorna till polisen och bad om hjälp. Hon uppgav att de var på rymmen hemifrån och nu fruktade för föräldrarna.

När polisen kom till lägenheten väntade flickornas pappor och en av mammorna utanför. Föräldrarna ville att flickorna skulle komma hem, vilket de vägrade.

Lägenheten tillhör en släkting, men flickorna var ensamma. Dörren var öppen och flera polismän gick in för att samtala med flickorna och få klarhet i varför de var rädda för sina föräldrar.

Sparkade polis i skrevet

Enligt polisen försvann flickan med yxan in ett rum. Därpå sparkade den obeväpnade flickan en polis i skrevet. När hon fick handfängsel rusade den andra fram med yxan lyft. Men en polisman övermannade henne innan någon kom till skada.

Åklagare anhöll dem som misstänkta för dråpförsök, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Under lördagen förhörde polisen föräldrarna och flickorna. Enligt Mats Adolfsson finns det starka motsättningar mellan dem, särskilt i en familj:

- Det handlar om när den flickan ska komma hem om kvällarna och vem hon umgås med. Sådant som kan komma upp i alla tonårsfamiljer.

Föräldrarna är inte misstänkta för något brott. Däremot kvarstår misstankarna mot flickorna trots att åklagaren hävt anhållandebeslutet. Misstankarna kan dock komma att omformuleras.

Lars Pedersen/TT

ARTIKELN HANDLAR OM