Elva bilar i seriekrock på E4:an

Trafikkaos sedan minibuss sladdade och välte utanför Jönköping

NYHETER

JÖNKÖPING

Fler än tio bilar krockade på E4:an sedan en minibuss sladdat och vält vid Jönköpings södra utfart på lördagsmorgonen.

Sex personer fördes till sjukhus, men ingen skadades allvarligt.

Det vara bara en av en rad olyckor där Vättern tycks vara boven i dramat.

Framför allt var E 4:an söder och öster om Vättern hårt drabbad.

En teori som tycks vara hållbar är att det är just Vättern som indirekt orsakade alla olyckor och avåkningar. När Vättern fryser till i den hårda kylan bildas vad folk i området kallar Vättersnö.

I minibussen färdades en familj från Österrike med två vuxna och fyra barn. Bussen fick sladd i det hala väglaget, körde in i mitträcket och blev liggande på sidan tvärs över vägbanan i höjd med Råslätt.

Hela familjen kördes i ambulans till Ryhovs länssjukhus i Jönköping, men endast två familjemedlemmar hade fysiska skador. Skadorna uppgavs vara lindriga.

Glashalt

Olyckan utlöste ett trafikkaos. Bilar i både norrgående och södergående riktning körde in i varandra när de bromsade in vid olycksplatsen. Det var glashalt i Jönköpingstrakten på lördagen.

- Det är en backe ner mot Jönköping så när bilarna skulle sakta in började de att kana och få sladd. Ett flertal bilar körde ihop. Totalt var tolv bilar inblandade, inklusive minibussen. Fem fordon fick bärgas, säger brandmästare Jan Callas till TT.

Ingen person i de andra bilarna skadades.

E4:an var avstängd i drygt en halvtimma under bärgningsarbetet och det skapade långa köer.

Under lördagseftermiddagen inträffade flera olyckor. Dessbättre utan allvarliga personskador.

På E 4 söder om Vätterleden fick en bil sladd och körde in i vägslänten. En långtradarchaufför stannade för att hjälpa till. Då körde en personbil in i lastbilen. Två personer fördes till sjukhus.

Sand hjälpte föga

Vägverket var ute och plogade och sandade men det tycktes hjälpa föga i det märkliga Vätterväglaget som slog till under lördagen.

- Det blir inte samma resultat av det vi gör när det är så här kallt, sade Dan Cederlöf, som ansvarar för Vägverkets informationscentral för Småland, Östergötland och Blekinge.

Han berättade för TT att på andra håll i hans bevakningsområde var det ganska lugnt när det gäller olyckor. De koncentrerades till söder och öster om Vättern, vilket kan förklaras av att de nordliga vindar som rådde förde in snö över det området.

- När det är sådan här vindar får vi Vättersnö, fukt ifrån Vättern när sjön fryser till fångas upp så att det blir snö. Området söder och öster om Vättern fick upp mot 20 centimeter snö under lördagen.

Längs hela E 4:an utefter sjön var det glashalt. Men efter Mjölby norrut blev det plötsligt riktigt bra väglag. Där hade den tillfrysande Vättern ingen påverkan.

Karin Olander/TT/Bertil Åkesson/TT