Man innebränd på servicehus

Två dödsolyckor på kort tid i Vetlanda

NYHETER

En 79-årig man brann i dag inne i sin lägenhet i ett servicehem i Vetlanda.

Rökdykare hittade mannen illa bränd bredvid sin säng.

Ett tiotal personer evakuerades, men efter en snabb insats kunde branden isoleras till lägenheten.

Räddningstjänsten i Vetlanda har på kort tid tvingats ta hand om två dödsolyckor. På nyårsafton kolliderade en man på snöskoter med en pistmaskin i Kättilsås skidbacke utanför Vetlanda.

I dag tvingades man rycka ut till ett servicehem i centrala Vetlanda. Trots en mycket snabb räddningsinsats – normal kan en lägenhet vara övertänd redan efter åtta minuter – kunde den 79-årige mannens liv inte räddas.

- Det är två tunga olyckor på kort tid för en liten ort, säger Bo Gunnarsson, vakthavande befäl vid polisen i Jönköping, till aftonbladet.se.

Larmet kom strax efter klockan elva på lördagen. Polis, brandkår och ambulans ryckte ut till servicehemmet. Och rökdykare var tidigt inne i mannens lägenhet.

79-åringen hittades illa bränd, bredvid sängen som brann kraftigt. Hans liv gick inte att rädda.

Brandmännen lyckades dock snabbt isolera branden och endast tio av de intilliggande lägenheterna behövde evakueras. En i personalen rökskadades lätt, men behövde inte uppsöka läkarvård.

Polisens tekniker arbetade under lördagen för att säkerställa brandorsaken. Teorin var att det rörde sig om sängrökning.

Samtidigt sanerades röken ut och de boende som ville återvända till sina lägenheter kunde göra det. Medan arbetet pågick fick de stanna i matsalen och personalen informerade om det som hänt. Den som ville erbjöds också att byta rum till en annan avdelning.

Bränder är vanligare kring jul och nyår och det här året har inte varit något undantag.

- Det är mycket bränder. En natt häromdagen hade vi tre allvarliga bränder och det är alldeles för mycket, säger Bo Gunnarsson.

Mattias Lundell