Varning för aspirin till febersjuka barn

Albyl och Magnecyl stoppas i Danmark för barn under 15

NYHETER

KÖPENHAMN

Danska Läkemedelsverket stoppar användningen av Albyl, Magnecyl och liknande mediciner till febersjuka barn under 15 år. Det kan finnas risk för livshotande skador, varnar också Läkemedelsverket i Sverige.

Larmet kommer sedan en febersjuk 13-årig flicka i Storbritannien förra året avled i den sällsynta sjukdomen Reyes syndrom som ger svåra hjärn- och leverskador. Forskarna misstänker ett samband mellan sjukdomen och användande av läkemedel med acetylsalicylsyra för att dämpa febertillstånd hos barn, men sambandet är inte helt klarlagt.

Acetylsalicylsyra är den aktiva substansen i läkemedel med namn som Albyl, Magnecyl, Bamyl och Treo. Ett vanligt internationellt namn är aspirin. Dödsfallet har fått de brittiska myndigheterna att införa förbud mot sådana medel till ungdomar under 16 år.

Läkemedelsverket varnade i oktober

I Skandinavien har metoderna hittills inte varit lika drastiska. I slutet av oktober förra året gick Läkemedelsverket i Sverige ut med en varning och påpekade att andra febernedsättande medel finns att köpa receptfritt på apotek. Främst gäller det medel med den aktiva substansen paracetamol.

I söndagens nummer av tidningen Politiken sätter det danska Läkemedelsverket stopp för acetylsalicylsyra till barn.

- Vi har beslutat att medlen inte ska användas till barn under 15 år som har feber. Indikationen "febernedsättande" ska tas bort från den information som följer med medicinerna, säger kontorschefen Per Helboe, som dock betonar att det hittills inte finns något skandinaviskt fall av Reyes syndrom som kan sättas i samband med preparaten.

Eftersom det handlar om receptfria läkemedel som finns i medicinskåpen i nästan alla hem bygger varningarna på att användarna verkligen läser den produktinformation som finns i förpackningarna, påpekar Helboe.

TT-Ritzau