Elbyte - en ljus idé

Roger tjänar tusenlappar på bytet till ny leverantör

Foto: HENRIK HANSSON
LÖNANDE JÄMFÖRELSE Roger Hemming fick nog när elpriset började raka i höjden. Han satte sig ner och jämförde och bytte sedan till en billigare elleverantör. Det tjänar han rejält på – nämligen 2 500 kronor om året.
NYHETER

Elpriserna rakar uppåt i takt med att kvicksilvret kryper neråt.

I vargavintern flyr elkunderna till billigare bolag.

Roger Hemming, 48, jämförde priserna - och bytte leverantör.

- Jag tyckte att det var för dyrt och ville ta reda på vad man kunde göra som konsument. Man läste ju om att det fanns möjlighet att byta. Jag sparar 2 500 kronor om året och för mig spelar det ju ingen roll vem som får pengarna bara det är billigast.

I fredags passerade priset per kilowattimme på den nordiska elbörsen Nordpoolen för första gången en krona.

Ökat 260 procent

Förra fredagen låg priset på 62 öre och i början av 2002 på 26 öre. Det innebär att priserna på ett år ökat med 260 procent.

- Skulle jag ha kvar de höga priserna skulle jag bli tvungen att ändra livsstil, säger Roger Hemming. Då skulle man inte ha så varmt hemma eller använda alla rum och det tycker jag skulle vara jäkla dåligt.

Prishöjningarna i kombination med fortsatt kyla får mängder av kunder att vilja byta bolag. De mindre bolagen med lägre priser attraherar nya kunder.

Oavsett om elpriset är bundet eller rörligt måste en månad passera mellan det att kunden säger upp sitt gamla avtal till dess att bytet går igenom.

En anmälan i dag ger ny leverantör första mars.

Men elprisexperten Roger Fredriksson avråder från att byta elleverantör just nu. Hans tips är att vänta in våren.

Billigast på våren

- När vårfloden river med sig fritidshusen efter älvarna och det helst också regnar, då är det bäst att byta elleverantör. Då är det som mest vatten i magasinen. Priset är normalt sett lägst i april och maj, säger han.

Orsaker till höjda elpriser är dels ökad förbrukning, dels bristen på vatten i kraftverkens magasin.

Men Vattenfall, som tillsammans med Fortum och Sydkraft dominerar marknaden, är inte oroliga för att förlora sina kunder.

Priset fortsätter stiga

- Vi vet att konkurrensen är hård och vi försöker göra så bra som möjligt ifrån oss vad gäller service och pris, säger Karl-Erik Olsson, presschef på Vattenfall.

Enligt branschen kommer priserna att stiga ännu mer - ända tills vårfloden kommer.

Tio spartips mot elchock

Här får du billigaste elen

Johan Bratt