Slavenka Drakulic: Det gäller att hålla demonerna i schack

NYHETER

Det är söndag. Jag vaknar upp i min säng och känner mig redan trött. Jag skulle vilja sova längre den här grå vintermorgonen. Krypa tillbaka in i de varma lakanen, täcka över mitt huvud och bara glömma allting. Men min hälsa tillåter inte det. Jag måste gå igenom min dialys. Så fort jag öppnar mina ögon måste jag göra det. Den typ av dialys jag har måste utföras fyra gånger om dagen, 20 minuter varje gång. Det finns inte plats för någon improvisation i mitt vardagsliv. Varje handling måste planeras i förväg. Jag har några lediga timmar i tidsspannet mellan två dialyser. Då kan jag arbeta eller gå ut. Men om jag är ute och shoppar med en vän kan jag inte säga: "Jag tänker inte gå hem nu, ska vi äta lunch?" Jag måste gå hem och genomgå min lunch-dialys. På kvällen, efter min 18.00-dialys, kan jag gå ut, men jag måste vara tillbaka före midnatt, precis som Askungen.

Den här typen av liv är fulllt av begränsningar och jag måste stå ut med dem av ett simpelt skäl: det är priset för att få leva.

Jag ser mig trots allt som en privilegierad person, eftersom jag har möjlighet att utföra min dialys i hemmet. För flera år sedan, innan jag gick igenom min första njurtransplantation, brukade jag åka in till sjukhuset varannan dag. Jag brukade ligga där i sängen i fem timmar, ansluten till en blodfiltreringsmaskin.

I långa perioder av min sjukdom bevittnade jag gång på gång en banal sanning: att människor kan anpassa sig till allt.

När min transplanterade njure slutade fungera efter sexton år var jag tvungen att anpassa mig till dialys också.

Det hjälper mig att se på den tid jag spenderar på dialysen som en övergångsperiod. Nästa steg bör vara en ny njurtransplantation. Eftersom det skulle bli min andra operation, vet jag vad jag har att vänta. Jag kommer fortfarande ihåg de sex åren som jag fick vänta förra gången. År efter år gick och mitt liv sipprade långsamt iväg. Varje morgon var jag tvungen att övertyga mig själv om att det fanns en mening med att stiga upp, arbeta, hoppas, leva. Men jag klarade det inte ensam, man kan inte överleva ensam i en sådan situation. Man behöver stöd från andra människor, från familj och vänner. Jag har en dotter som var tonåring då. Varje gång jag gick in i en depression var jag tvungen att ta mig samman när jag tänkte på mitt ansvar för henne.

Skillnaden mellan

friska människor och allvarligt kroniskt sjuka patienter är att en sjuk person påminns varje dag om att hon lever på lånad tid. Hon måste kämpa hårt för att upprätthålla en balans mellan hopp och rädsla. Med de villkoren krävs styrka att kunna föreställa sig framtiden, att tänka: I morgon kommer kanske telefonen att ringa och en sjuksköterskas röst kommer att uppmana mig att genast åka till sjukhuset, det är dags nu. Under tiden måste man vara förberedd. Man måste hålla sig frisk och lugn och disciplinerad. Tro att det finns en utväg. Leva ett normalt liv. Hålla sina demoner i schack och inte tappa förståndet. Vara tålmodig, tacksam och hoppfull. Ha kraft att vänta och vänta och vänta...

Hon har väntat på en njure i fem år

Slavenka Drakulic