Polisjakt i natt på serierånare

Maskerad pistolman på turné genom Sverige

Foto: CONNY SILLÉN
jakt på pengar OK-Q8-macken i Kungsör är en av de platser som den maskerade pistolmannen rånade i sin färd genom Sverige. Han är hittills misstänkt för sex rån och en misshandel.
NYHETER

Rikslarm har utfärdats i jakten på den pistolbeväpnade man som i går gav sig ut på en rånturné genom Sverige.

Det började med en bilkapning i Tyresö – och fortsatte med sex rån.

I samtliga fall lyckades rånaren eller rånarna.

Det senaste rån som kopplas till den maskerade pistolmannen genomfördes i Örebro strax före midnatt på lördagen.

– Han viftade med pistol och skrek att han ville ha pengar. De bägge anställda chockades vid rånet och såg aldrig åt vilket håll han åkte.

– Vi vet inte var han tog vägen efter rånet, säger Ronny Hörman vid polisen i Örebro.

Sedan dess har ett stort antal poliser från myndigheterna i Södermanland, Västmanland, Dalarna, Värmland och Örebro aktivt deltagit i jakten. Tidvis upprättades vägspärrar och på söndagsmorgonen fick polisen in uppgifter från vittnen som tror sig ha sett den i norra delen av Örebro län.

Rikslarm har utfärdats efter den blå Mitsubishi som kopplats till rånen. Mannen tros vara i 25-årsåldern och på söndagen söks han över hela landet.

Polisen utesluter inte att ytterligare personer kan vara inblandade – vittnen till ett av rånen säger att de sett en förare i flyktbilen. Bilen misstänks vara en och samma.

Den kapades, under pistolhot, i Tyresö utanför Stockholm. Mannen tvingade en 20-årig man överlämna nycklarna till sin blåa Mitsubishi. Bilägaren skadades inte.

De två första rånen skedde i Södertälje – först mot en pressbyråkiosk i Järna klockan 21.09 och en kvart senare mot en Statoilmack i Nykvarn.

– Vid rånet i Järna har ingen sett den blå bilen, men det var en ensam gärningsman och det tar exakt en kvart att åka mellan Järna och Nykvarn.

– Vi arbetar efter teorin att det är mannen i Mitsubishin som ligger bakom bägge rånen, säger Per-Olof Ekholm vid polisen i Södertälje.

Pistolmannen kom endast över växelpengar vid rånen – och ville ha mer.

I tur och ordning avverkade han en Statoilmack i Mariefred, en Shellmack utanför Eskilstuna, en OK-Q8-mack utanför västmanländska Kungsör för att sedan avsluta med Statoilmacken i Örebro.

– En person slogs ner och skadades lindrigt av mannen under ett av rånen, säger Lennart Sjöstrand vid polisen i Stockholm.

Även om det endast är en man som synts till vid de olika rånen, utesluter inte polisen att det kan finnas ytterligare personer inblandade.

– Vi vet inte om någon kan ha väntat i bilen under rånen, säger Lennart Sjöstrand.

Enligt polisuppgifter till TT fullbordades samtliga rån och gärningsmannen ska bland annat ha kommit över kontanter.

Så när som på pressbyråkiosken så valde rånaren enbart bensinmackar. Trots att samma person tros ha fortsatt till mack efter mack var det svårt för bensinbolag och polis att agera. Ingen visste mannen skulle slå till nästa gång.

- Vi ser inget uttalat hot. De kan slå till var som helst, säger Rolf Beiron, säkerhetschef på OK-Q8 Sverige, till aftonbladet.se.

Från företagets sida säger han att man går ut med information och uppmanar personalen att vara mer uppmärksam.

- Vi har ganska hårda säkerhetsrutiner. När sådant här sker stramas de upp och man ser till att följa dem till punkt och pricka, säger Rolf Beiron.

Sju rån på drygt fem timmar

Johan Edgar, Mattias Lundell