Svensk seglare saknas

Spårlöst försvunnen mellan Teneriffa och Kap Verde

NYHETER

GÖTEBORG

Karl-Erik Eriksson, 66, kastade loss och styrde ut från hamnen på södra Teneriffa. Målet var Kap Verde-öarna.

– Nu ska jag ut på mitt livs sista stora äventyr, sa han till sina engelska vänner.

Sen dess är han spårlöst försvunnen.

Maskiningenjören från Göteborg emigrerade i september för drygt nio år sedan. Han flyttade från Godhemsgatan i Majorna i Göteborg – till en hamn på södra Teneriffa.

Där förtöjde han sin nära tio meter långa segelbåt Bacchus och slog sig till ro. Han umgicks med andra utlänningar i den lilla marinan i Los Cristianos.

Skulle ta 14 dagar

I början av juli i år bestämde han sig för att göra en långsegling från Kanarieöarna till Kap Verde utanför Afrikas kust. Det skulle ta 14 dagar.

Han var van seglare och en kunnig tekniker. Och han seglade inte ensam. Gode vännen, australiern Terrance Quon, fanns också med på båten. Han skulle ta flyget tillbaka till Teneriffa från Kap Verde. Efter två veckor, det hade han skrivit i ett e-brev till sina anhöriga.

Blev oroliga

När Quon inte dök upp som avtalat började familjen oroa sig. De kontaktade spanska sjöräddningen, som i sin tur hörde av sig till sina kollegor på Kap Verde och i Dakar, Senegal.

Svenska sjöräddningen fick också en förfrågan, om svenskens identitet.

– Alla efterforskningar har hittills varit resultatlösa, skriver MRCC Madrid i ett faxmeddelande till Aftonbladet.

Quons anhöriga har också försökt få myndigheterna i Kap Verde att leta på bårhus, sjukhus och i fängelser efter de två utlänningarna.

De två seglarna syntes senast i hamnen på den lilla kanarieön La Gomera, innan de tog ut kursen mot Kap Verde. De har inte synts till sen dess.

Kertin Danielson