Snökaos i söder – kallt överallt

Många vattenledningar sönderfrusna och hundratals hushåll utan vatten

Foto: Jens C Hilner/SCANPIX
En taxichaufför försöker få bort snö och is från sin bil på Föreningsgatan i centrala Malmö. Ett kraftigt snöoväder drabbade på söndagskvällen Danmark och Skåne. Öresundsbron införde hastighetsbegränsning till 50 kilometer i timmen på grund av halka, kraftig blåst och nedsatt sikt.
NYHETER

Kylan håller Sverige i ett järngrepp. Många vattenledningar har frusit sönder. I Jönköping var under trettondagsafton hundratals hushåll utan vatten.

Under kvällen tätnade snöfallet i Skåne och Öresundsbron införde hastighetsbegränsning till 50 kilometer.

I Danmark medförde snöoväder stora trafikproblem. På Kastrup var det tre timmars väntetid för att få flygplanen avisade.

Snön vräkte ner i Västsverige med tågförseningar och avåkta bilar som följd.

När temperaturen under natten till söndagen sjönk ner under 20 grader klarade inte vattenledningarna vid Kämpevägen och i bostadsområdet Ekhagen i Jönköping av trycket. Ledningarna sprang läck och stora mängder vatten letade sig upp genom tjälen och fyllde gatorna.

Vid Kämpevägen blev en källare till en industrifastighet, det gamla slakteriet, vattenfylld.

- Här var som en insjö i natt. I källaren till industrifastigheten stod vattnet en meter och 30 centimeter högt, säger Anders Löfgren, brandmästare på räddningstjänsten i Jönköping, till TT.

Utan vatten

I Ekhagen blev hundratals hushåll på Stockrosgatan, Murgrönsgatan och delar av Ekhagsringen utan vatten när ledningar gick sönder. Reparationsarbetena beräknas ta lång tid.

- De får troligen inget vatten på minst ett dygn, säger Anders Löfgren.

Kommunen ställde ut vattentankar i ett garage i området som de boende fick hämta vatten ifrån.

Kylan gjorde också att många vattenledningar till villor frös sönder. Rörmokare har fullt upp med att åka runt och värma ledningarna för att få igång vattnet.

Ymnigt snöande

I Västsverige och Småland snöade det vilket fick temperaturen att stiga.

I Göteborg snöade det ymnigt hela dagen. Det kom runt två decimeter snö vilket ställde till det för spårvagnarna och tågen.

- Vi har fullt upp med att hålla rent växlarna på Göteborgs central och det har blivit en del förseningar, säger Sven-Olof Strand på Banverkets trafikledning.

Bron över älven i Trollhättan låste sig i öppet läge på eftermiddagen och tågtrafiken fick ersättas med buss.

Tågstopp

Ett tåg från Göteborg till Oslo blev stående i Öxnered i nästan en och en halv timma efter ett stopp i ett ställverk.

Snöandet skapade också problem i trafiken. Det var moddigt och dåligt sikt.

En mängd avåkningar rapporterades, men inga med allvarligare personskador.

Även på måndagen, trettondagen, väntas snöfall i västra Götaland. Enligt SMHI kulminerar kylan och från och med tisdag blir det mildare.

Tätnande snöfall i Skåne

Under inledningen av kvällen tätnade snöfallet i Skåne och Öresundsbron införde hastighetsbegränsning till 50 kilometer i timmen på grund av halka, kraftig blåst och nedsatt sikt.

Enligt Ystads Allehandas nätupplaga har räddningstjänsten i Ystad förberett en bandvagn inför väntat snöfall med blåst, men snön faller tätast i de västra delarna av Skåne.

Inga trafikolyckor till följd av snön har inträffat enligt polisens länskommunikationscentral. Från Halland rapporteras däremot flera avåkningar och i Kronobergs län halkade en tyskregistrerad bil av E4:an vid Markaryd. Tre personer fick föras till sjukhus. Flera mindre olyckor inträffade också på väg 25, bland annat vid Alvesta.

Kustbevakningen rapporterar att isen nu har lagt sig även i Kalmarsund. Ett par fartyg som var på väg in i sundet på söndagen tvingades vända och ta vägen öster om Öland i stället. Två av kustbevakningens egna fartyg hann däremot inte ut, utan låg på söndagen infrusna i hamnarna Degerhamn och Grönhögen på västra Öland.

Bandvagnar insattta i Danmark

I Danmark ledde snöoväder under söndagen till stora trafikproblem. Räddningstjänsten fick ta militära bandvagnar till hjälp för att säkert kunna ta sig fram och sköta sjuktransporter och räddningsuppdrag. Polisen i bland annat Köpenhamn och Roskilde avrådde bilister från att ge sig ut på vägarna.

På Köpenhamns storflygplats Kastrup ledde vädret till förseningar på flera timmar. En del avgångar ställdes in helt, meddelade flygbolaget SAS på kvällen. Dålig sikt, kö till avisningen och svårigheter att ploga startbanorna angavs som orsaker. Mindre plan dirigerades om till Sturups flygplats i Skåne, varefter passagerarna fick ta tåget till Köpenhamn.

Enligt SAS information var det stundtals tre timmars väntetid för att få flygplanen avisade på Kastrup.

Även tågtrafiken i Danmark drabbades av förseningar.

Vädertjänsten räknade med att ovädret skulle ge mellan fem och 15 millimeter nederbörd och att kulmen skulle nås under natten till måndagen. Hela Danmark drabbades av snöfallet, men Storköpenhamn och området kring Århus väntades få de största mängderna.

DSB, Danmarks motsvarighet till SJ, rapporterade om trafikproblem som främst berodde på att växlarna på spåren kärvade. Sträckan mellan Roskilde och Kastrup fick stängas helt för trafik.

TT-Ritzau / aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM