Snöstormar och iskyla i Europa

Två döda i laviner i italienska Alperna

Foto: AP
Airbus A330 från flygbolaget Air France på Paris Charles de Gaulle-flygplatsen i dag.
NYHETER

Laviner tog två liv i italienska Alperna på söndagen samtidigt som iskyla och snöstormar svepte fram över ett Europa som knappt hunnit återhämta sig från svåra översvämningar.

En bergsklättrare omkom i en lavin i Vezza d'Oglio i norra Italien, medan en skidåkare dödades av ett snöras i Aosta-dalen längre åt nordväst. I de franska Alperna skadades en skidåkare svårt i en annan lavin.

I Tyskland rapporterade myndigheterna att ytterligare tre personer i helgen hade omkommit i olyckor i samband med vintervädret. Därmed hade stormarna tagit sex liv i landet sedan i fredags.

Både Frankrike och Schweiz utfärdade lavinvarningar inför veckoslutet. Kombinationen av nysnö, högre temperaturer och hård blåst är livsfarlig för skidåkare, hette det.

Flygstopp

I Frankrike rådde också svåra trafikförhållanden i helgen sedan en snöstorm drabbat landets norra delar i lördags. Resenärer vid Paris två största flygplatser, Charles de Gaulle och Orly, fick genomlida timslånga förseningar, medan bilister på väg hem från nyårsfirandet fick försöka ta sig fram bäst det gick bland vägavspärrningar, olyckor och områden med blankis på vägarna.

Omkring 15 000 bilister satt fast nästan hela lördagsnatten på en motorväg sydväst om Paris, medan räddningsmanskap delade ut drycker och tilltugg för att bilförarna och deras passagerare skulle klara sig genom denna prövning.

Även Tyskland och Belgien, tidigare i veckan drabbade av omfattande översvämningar, fick del av lördagsnattens snöoväder. Uppemot 20 centimeter snö föll över södra Belgien, nordöstra Tyskland och skidorterna i de bayerska Alperna, där det länge vid vinterns början var snöfattigt.

Storinsats

Snö och is försvårade biltrafiken runtom i Bayern, där tre människor sades ha omkommit i olyckor.

Omkring 43 000 brandmän har varit mobiliserade i Tyskland sedan i fredags för att bekämpa översvämningarna i landet. På söndagen stod fortfarande sydtyska Wertheim under vatten, medan högsta larmberedskap vidmakthölls i Halle längre österut.

I Litauen föreföll kylan - nedåt 20 minusgrader - leda till ett lågt deltagande i söndagens presidentval, men senare under dagen strömmade väljarna till vallokalerna. I Moskva rapporterade räddningstjänsten i lördags att ytterligare tolv personer hade frusit ihjäl i den ryska huvudstaden. Därmed har 227 människor dukat under för kölden i Moskva hittills i vinter.

TT-AFP