- Han orsakar vattenskador

Försäkrings- bolag: Timells program lockar amatörerna

NYHETER

Allt fler renoverar sina badrum på egen hand inspirerade av tv:s inredningsprogram.

Och misslyckas.

Nu talar branschen om en Martin Timell-effekt.

- Det är det dummaste jag har hört, säger han .

Foto: TV4
"DUMMASTE JAG HÖRT" Försäkringsbolagen har märkt en markant ökning av vattenskador efter Martin Timells kaklingstips i programmet "Äntligen hemma". - Det var det dummaste jag hört, säger han.

1995 anmäldes vattenskador i privata bostäder till en kostnad av 700 miljoner kronor. I fjol hade kostnaden stigit till en miljard. Nu får inredningsprogrammen i tv en del av skulden.

Anlita entreprenör

Anders Karlsson är skadechef på försäkringsbolaget Östgöta brandstod. Där talar man om Martin Timell-effekten efter programledaren för TV 4:s Äntligen hemma.

- Vi tycker inte att programmen totalt sett är fel men när det gäller just våtrum bör man nog förespråka att man använder sig av en godkänd entreprenör, säger Anders Karlsson.

Men allt fler väljer att försöka på egen hand. Och antalet vattenskador skjuter i höjden.

- Problemet är ju att det är modernt att sätta in kakel och klinker. Risken är stor att du tror att du kan göra det billigt själv. Men kan bli dyrt. Vi rekommenderar professionella hantverkare.

Martin Timell tycker att kritiken är löjlig.

- Det är det dummaste jag har hört. I så fall ska man skylla alla lyckade renoveringar på oss också, säger han.

När snickarna på tv kaklar om ser det enkelt ut i tittarens ögon. När svårigheterna för amatören uppenbarar sig är det ofta för sent.

- Det är relativt korta program och man beskriver inte svårigheterna på ett riktigt sätt. När det handlar om badrum och vatten är det svårt att göra det på ett riktigt sätt, säger Anders Karlsson.

Tar hjälp av expert

Anders Beskow, vice vd för Försäkringsbolagen, bekräftar att antalet vattenskador ökar dramatiskt.

- Det ligger i allas intresse att jobben görs ordentligt. Har man varit slarvig och gjort det själv finns det risk för att man själv får skulden.

Men Martin Timell betonar att man är mycket noga med att berätta hur man gör i Äntligen hemma.

- Vi berättar alltid hur det går till och har tagit hjälp av kakelbranschen för att kunna vara så detaljerade som möjligt, säger han.

Johan Bratt