Influensan har kommit till Sverige

Epidemin toppar om några veckor

NYHETER

Influensan är här.

Sedan jul har åtta fall rapporterats till Smittskyddsinstitutet.

Epidemin når sin topp om några veckor.

- Vi vet inte ännu vilken sort det är. Men vi utgår från att det är Moskva eller Nya Kaledonien som är på gång, säger Karl Ekdahl, överläkare på avdelningen för epidemiologi.

Bra koll på viruset

Experterna håller ganska bra koll på hur influensavirusen utvecklar sig.

Redan för ett halvår sedan visste de vilka sorter som var på gång på södra halvklotet.

Både Moskva och Nya Kaledonien har hälsat på oss svenskar tidigare i olika varianter. Därför räknar Smittskyddsinstitutet inte med någon omfattande epidemi i vinter.

- Många människor har redan haft de här virusen och utvecklat ett försvar. Men med jämna mellanrum kommer det en helt ny influensa och då slår det hårdare, säger Karl Ekdahl.

Kommer från Kina

Ett sådant exempel är spanska sjukan som i början av förra seklet dödade omkring 30 miljoner människor i hela världen. Senaste gången vi fick en helt ny influensa var 1968 då Hongkong dök upp.

- De nya virusen kommer ofta från Kina. Av någon anledning utvecklas de i miljöer där det finns mycket människor, ankor och grisar. De virus som har djuren som värdar parar ihop sig och hoppar över på människor, säger Karl Ekdahl.

Barn klarar det bättre

Barn och yngre vuxna klarar en normalomgång av influensan ganska bra.

Men även "lugna" år drabbas gamla och hjärtsjuka människor hårdare. Varje år dör mellan 1 000 och 4 500 personer i sviterna av influensan.

Influensavirusen är ilskna små rackare. Mindre än bakterier. De smittar mycket lätt via luften och äter sig in i slemhinnans celler och tvingar dem att tillverka nya virus.

Helt däckad

Inkubationstiden är tre dagar. Men när influensan väl bryter ut tar det bara några timmar innan den sjuke drabbas av hög feber, värk i kroppen och blir helt däckad.

Krisen brukar vara i några dagar. Sedan får man stå ut med hosta, snuva och trötthet i någon vecka till.

- Det viktigaste är att vila, ta det lugnt och dricka mycket, säger Karl Ekdahl.

Gör så här så slipper du bli smittad

Katarina Sternudd