Leijonkungens tigersprång

Förtroendet för folkparti- ledaren har fördubblats på fyra månader

NYHETER

Framgångarna för folkpartiledaren Lars Leijonborg fortsätter.

Enligt Aftonbladet/Sifo har förtroendet för honom nästan fördubblats på fyra månader.

Foto: lasse allard
Rekordlyft Lars Leijonborg fortsätter sitt segertåg genom den svenska väljarkåren. 35 procent har stort eller mycket sort förtroende för folkpartiets pånyttfödda ledare.

Lars Leijonborg kravlade länge omkring i politikens gärdsgårdsserie. Ledare för ett litet parti, lågt förtroende för den egna personen.

Med valet kom förändringen.

Plötsligt var folkpartiet riksdagens tredje största parti, nästan lika stort som moderaterna.

I Aftonbladet/Sifo bekräftas framgången. Andelen väljare som har stort eller mycket stort förtroende för folkpartiledaren ökar från 20 procent i augusti till 35 procent i december.

Det är den hittills kraftigaste förändringen i de mätningar av förtroendet för riksdagspartiernas ledare som Sifo gjort på uppdrag av Aftonbladet sedan 1995.

För ett år sedan ökade visserligen den andel som hade stort eller mycket stort förtroende för statsminister Göran Persson med 13 procentenheter. Men den ökningen kom från en betydligt högre nivå och var alltså, i relation till Leijonborgs, mer blygsam.

Vinnare i dagens mätning är också språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson. Sedan de tog över ledningen för miljöpartiet vid den kaotiska kongressen i maj har förtroendet för dem ökat stadigt.

Nu har mer än var femte person stort eller mycket stort förtroende för dem, den bästa siffran på många år.

Göran Persson (s) 53 % -5 %

I påskas nådde Göran Persson sin höjdpunkt. Då hade sex av tio svenskar, 61 procent, stort eller mycket stort förtroende för statsministern.

Sedan dess har han backat successivt men befinner sig fortfarande på en mycket hög nivå.

Kvinnornas Persson

En siffra som bör glädja Persson är att han plötsligt fått kvinnorna på sin sida. Tidigare har statsministern haft hejaklacken i den manliga halvan av befolkningen. Nu är det fler kvinnor än män som uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för Persson. En märklig och svårförklarlig förändring.

En siffra som däremot bör oroa statsministern en smula är tappet bland de egna sympatisörerna. 82 procent av s-väljarna, 7 procentenheter färre än i augusti, uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för Göran Persson.

Det betyder att han ligger sämre till bland de egna än både språkrören, Schyman och Alf Svensson. Nedgången är statistiskt säkerställd.

Alf Svensson (kd) 46 % +1 %

Kd-ledaren ska i januari ge besked om framtiden, stannar han som partiledare eller ej?

Oavsett vilket ligger Svensson stadigt parkerad på andraplatsen i förtroendeligan.

Inga förändringar av intresse har inträffat sedan förra mätningen för fyra månader sedan.

Gudrun Schyman (v) 37 % +7 %

När förtroendet minskar för Persson ökar det för Gudrun Schyman och tvärtom. De två partiledarna på vänsterkanten är något av kommunicerande kärl.

Talibanskjuts

Uppgången förefaller bero på att kvinnorna hittat tillbaka till Schyman efter det uppmärksammade "talibantalet" och föredraget "Död åt familjen".

Inför valet hade 34 procent av kvinnorna stort eller mycket stort förtroende för vänsterledaren. Den siffran har nu ökat till 41 procent.

Uppgången för Schyman är statistiskt säkerställd.

Lars Leijonborg (fp) 35 % +15 %

Fp-ledaren har gjort en remarkabel framryckning i opinionen.

För ett år sedan var det bara 16 procent som hade stort eller mycket stort förtroende för honom. I dag är det mer än dubbelt så många.

Poppis hos yngre

Ett annat sätt att beskriva Leijonborgs genombrott i opinionen efter fem år som partiledare är att siffran 18. Så många saknar i dag förtroende för fp-ledaren. För ett år sedan var det 29 procent.

Möjligen har Leijonborg grund för att hoppas på framtiden. I den yngsta väljargruppen är förtroendet för Leijonborg högst. Uppgången för Leijonborg är statistiskt säkerställd.

Maud Olofsson (c) 29 % +3 %

Olofsson befinner sig på en helt annan nivå än företrädarna Olof Johansson och Lennart Daléus. Men det är hos kvinnorna centerledaren har sina stödtrupper. Hela tio procentenheter skiljer könen åt i förtroendet för Maud Olofsson.

Bo Lundgren (m) 26 % -1 %

Moderatledaren har det kämpigt. Han leder riksdagens näst största parti men ligger näst sist på förtroendetoppen.

Att veteranen Anders Björck i sin sista debattartikel som riksdagsman (m) passade på att ge en Judaskyss lindrar knappast svedan.

Maria Wetterstrand/ Peter Eriksson (mp) 21 % +8 %

Fyra månader före valet tog nya ledarduon över i miljöpartiet. Det var ett vågspel men gick hem.

Partiet blev efter en framgångsrik valrörelse kvar i riksdagen. Och sedan mätningen i mars, före ledarbytet, har förtroendet för språkrören mer än fördubblats.

Det borde ge förhoppningar för framtiden.

Tveksamma män

Som vanligt är stödet högst bland kvinnorna och den yngsta väljargruppen medan männen är mer tveksamma.

Uppgången för språkrören äs statistiskt säkerställd.

Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 964 personer mellan den 9 och 12 december. Frågan som ställdes gällde förtroendet för partiledarna.

Lena Mellin