34 000 nunnor offer för sexbrott

NYHETER

NEW YORK

En tidigare hemlighållen utredning visar att minst 34 000 katolska nunnor i USA utsatts för sexuella övergrepp - med ångest och depressioner som följd.

Foto: AP
PRÄSTER FÖRÖVARE En ny undersökning visar att 40 procent av nunnorna i USA blivit utsatta för sexuella övergrepp, ofta av en präst eller en annan nunna.

Nunnor från 123 ordnar i USA svarade på den 15-sidiga formuläret. i enkätundersökningen. Den visar att 40 procent, 34 000 nunnor, råkat ut för någon form av sexuellt trauma, skriver St Louis Post-Dispatch som kommit över utredningen.

Den färdigställdes 1996 men har medvetet aldrig publicerats för att skydda kyrkans rykte.

Nästan var femte uppgav att de blivit sexuellt utnyttjade som barn, oftast av en manlig familjemedlem. Nio procent säger att de råkat ut för en präst, nunna eller annan medlem av kyrkan.

Många av dem säger att de känt ilska, skam, ångest och sorg efter att ha utsatts för övergreppen. Några har övervägt eller försökt begå självmord.

En nunna berättar att en präst tallade på hennes bröst under bikten. Hon biktade sig sedan inte på 18 år. En annan säger att hon som ung flicka råkade ut för att en släkting, som också var präst, insisterade på att smörja helig olja i hennes underliv.

Fredrik Virtanen