Minus 23 - men här får isen ge sig

Aftonbladet på en knäckande resa med Oden

Foto: LASSE ALLARD
BRYTER FEM METER TJOCK IS Isbrytaren Oden tar knäcken på isen i Bottenviken - åtminstone om den inte är mer än fem meter tjock. Aftonbladet följde med på en svindlande vacker resa i islandskapet i går.
NYHETER

BOTTENVIKEN

Det är svidande att stå längst fram i fören på isbrytaren Oden.

Det är 23 grader kallt plus en fartvind på runt tio knop.

Det hörs inte så mycket.

Det är inget dånande, det är inget brakande, inget knakande, snarare ett mer stillsamt frasande när isen knäcks och skjuts undan.

Foto: LASSE ALLARD
- Kylan är inte problemet, det är vinden, säger Odens befälhavare Thomas Årnell.

Oden, den största isbrytaren, hjälper Doris från Bergen ner genom Bottenviken. Doris är på väg från Piteå till Skelleftehamn. Sedan ska hon vidare söderut, då med hjälp av isbrytaren Frej.

Oden vände norrut redan i går kväll med två båtar efter sig. Det är Flinter Hörn som ska till Luleå och Falkorn som ska till Piteå.

Upp till Skelleftehamn har Frej assisterat.

Det är så de arbetar just nu, dessa dagar. Oden i norra Bottenviken och Frej i södra. Sedan kan det bli tvärtom men huvudsaken är att isen bryts, att Norrland hålls öppet.

I Luleå var det i går mitt på dagen 28 grader kallt. Ute till sjöss var det några grader varmare.

- Det är så det är, alltid litet varmare ute till sjöss. Vattnet värmer fortfarande trots isen, säger Rolf Friberg, Odens helikopterpilot.

Letar lättaste vägen

Tillsammans med andrestyrman Thomas Strömnäs har han varit ute och spanat på isen.

De ser efter hur isrännor går, de letar vakar, de letar helt enkelt bästa och lättaste vägen genom isen.

Den är fortfarande inte så tjock, knappt två decimeter och det är absolut inga problem för Oden, 108 meter lång, 32 m bred, 13 000 ton tung och 25 000 hästkrafter i de fyra motorerna.

Det som kan bli problem är isvallarna som vinden bygger upp.

- Kylan i sig är inte något problem. För oss är vinden det besvärliga. Den bygger upp vallarna, säger Thomas Årnell, befälhavare.

Vallar på tre meter

Under de senaste dagarnas kyla har det inte blåst så mycket. De isvallar som finns är inte meterhöga än. De kan bli både två och tre meter och precis som isberg är två tredjedelar under vattnet.

Då tar det emot. Även för Oden, som har gått genom fem meter tjock is.

Per-Iwar Sohlström