Extrem kyla i helgen - Malmbanan avstängd

Men nu väntar normalt vinterväder

NYHETER

Trettondagshelgen gick i kylans tecken landet runt.

Vattenledningar frös sönder, bilar halkade av vägen och tåg blev försenade. På måndagens eftermiddag stängdes Malmbanan norr om Kiruna efter flera rälsbrott.

Under söndagen föll ett par decimeter snö på flera håll i södra och västra Sverige. Måndagen bjöd däremot på klart, men kallt, väder i större delen av landet.

I Norrland låg temperaturen på många håll under 30 minusgrader i helgen. Umeå hade 35 minusgrader natten till måndagen. Sådan kyla i januari har staden inte upplevt sedan 1966.

Malmbanan mot Narvik drabbades av flera rälsbrott norr om Kiruna. Två lagades under måndagen. När Banverket sedan upptäckte ett tredje, beslöt man att stänga banan och göra en inspektion under tisdagens förmiddag.

- Malmtågen som går på banan är extremt tunga tåg. En obalans i ett hjul kan lätt slå sönder rälsen, som är spröd på grund av den svåra kylan, säger Ola Nilsson, pressansvarig på Banverket.

Förseningar

Tågkompaniet drabbades av flera timmars förseningar på linjerna till och från Norrland under måndagen.

- När det är så kallt under lång tid blir loken tröga som sirap. Det vore bra med mildare väder, så att oljesystem och annat får tina upp lite, beskriver Per Wikström på Tågkompaniets driftsledning i Luleå.

I andra änden av landet blev ett av SJ:s tåg mellan Karlskrona och Malmö inställt, eftersom loket inte gick att starta. Även trafiken över Öresund drabbades, som en följd av snöproblem på danska sidan.

I Västsverige försenades en del tåg på söndagen i samband med snöfall.

Samtidigt blev bland annat 20 000 hushåll i nordöstra Göteborg utan vatten under dagen på grund av problem som orsakades av kylan. På måndagen kom fler rapporter om sönderfrysta ledningar och liknande, framförallt i villor.

Halka

Vägtrafiken påverkades också av snön och kylan. Många bilar halkade av vägen på söndagen, dock inte med några allvarliga personskador som följd.

Även under måndagen var väglaget halt på sina håll. Utanför Hyltebruk, nordost om Halmstad, skadades flera personer när en personbil krockade med en tankbil i svår halka.

I stort sett flöt dock biltrafiken problemfritt i storstadsområdena när helgen avslutades på måndagen.

Flygtrafiken har flutit bra, med undantag för några försenade flygningar från framförallt Köpenhamn tidigt på måndagen.

Längs kusterna tar isen ett allt fastare grepp. Bottenviken och Mälaren är helt täckta av is. Även Bottenhavet håller på att frysa till, Kalmarsund är isbelagt och i Vänern ligger det is i vikarna.

Mildare väder väntar nu

- Vi har haft temperaturer som ligger extremt under de normala, säger meteorolog Berndt Möller på SMHI.

- Men det handlar fortfarande om naturliga variationer. Någon vecka med riktigt kallt väder brukar förekomma varje vinter. Den kallaste månaden brukar dock i större delen av Sverige vara februari, framhåller Möller.

Under de närmaste dagarna väntas mera normalt vinterväder, med lågtryck, moln och vind som drar in över landet västerifrån och föregås av en varmfront med moln och snöfall.

- Det måste till vind som rör om i de lägre luftlagren, för att man ska bli av med den allra kallaste luften, säger Berndt Möller.

Södra Sverige väntas få mellan 5 och 10 minusgrader medan det i norr blir mellan -10 och -20 grader kallt.

Micke Larsson/TT , Susanna Vidlund