FN-krav: Släpp in inspektörerna igen

NYHETER

NEW YORK

FN:s vakthund för kärnvapentillverkning erbjöd i går Nordkorea "en sista chans" att lägga ner sitt hemliga vapenprogram.

Främsta kravet: släpp in inspektörerna igen.

FN:s atomenergiorgan IAEA klubbade igenom resolutionen som innebär "nolltolerans" men satte ingen tidsfrist för när Nordkorea måste böja sig.

- Men det är brådskande. Alla förstår att det rör sig om dagar och inte veckor, säger IAEA:s ordförande Mohammed El Baradei.

Om Nordkorea inte agerar kommer IAEA att lämna över ärendet till FN:s säkerhetsråd, som kan införa sanktioner och andra åtgärder.

Enig FN-resolution

Samtliga 35 länder i IAEA:s styrelse är eniga om resolutionen.

- Jag hoppas att Nordkorea hör detta tydliga meddelande från den internationella gemenskapen, säger El Baradei.

Spänningen har varit hög sedan Nordkorea bestämde sig för att återaktivera kärnvapenanläggningen i Yongbyon, som varit avstängd sedan ett avtal med USA 1994.

Grannen Sydkorea hade i natt möten med amerikanska och japanska diplomater i Washington. De fortsatte uppmana USA att sluta förhandla med Nordkorea.

Tidigare har Nordkorea krävt att USA:s oljeleveranser skulle återinföras och att de skulle få en skriftlig garanti för att USA inte tänker anfalla landet.

Ekonomiska lättnader

På sistone har den militärt starka diktaturen verkat nöja sig med säkerhetsgarantier i utbyte mot att landet slutar sitt program för att berika uran i Yongbyon. Landet väntas också begära ekonomiska lättnader.

Nordkorea fortsatte i går att hävda att USA:s utveckling av sitt kontroversiella försvarsmissilsprogram är bevis för att USA planerar att attackera landet.

Läs också:

Fredrik Virtanen