Irak är redo för USA:s krig

Saddam anklagar FN-inspektörer för spioneri

1 av 2
Den brittiska tidningen Daily Mirrors förstasida i går antyder att oljan är huvudskälet för president Bushs krigshot mot Irak.
NYHETER

NEW YORK

Saddam Hussein anklagar FN:s vapeninspektörer för spioneri - och säger att Irak är redo för krig.

- Fienden kommer att besegras och förnedras.

- Istället för att söka efter så kallade massförstörelsevapen för att avslöja lögnares lögner" så har inspektionsgrupperna intresserat sig för att göra upp listor över irakiska forskare, ställa frågor till arbetare som inte är vad de verkar vara och samla information om armébaser och legitim militär produktion, säger Saddam Hussein i ett tv-tal på Iraks Armédag.

- Dessa saker, eller de mesta av dem, är rent underättelsearbete.

En talesman för FN:s vapeninspektörer förnekar anklagelserna och säger att de arbetar "objektivt och professionellt".

- Vi är här och arbetar åt FN:s säkerhetsråd. Om vi upptäcker att någon bryter mot det arrangemanget skulle vi avskeda dem, säger Ewen Buchanan till BBC.

"Vi är förberedda på allt"

Saddam Hussein beskrev i tv-talet i går också USA:s hot om att avväpna Irak med våld som "ormars väsningar och hundars skall". Han säger att Irak är redo för en invasion.

- Fienden kommer att besegras och förnedras. Den har missbedömt och uppfört sig illa efter att ha övergivit all hederlighet. Här har vi förberett oss för allt.

- Vi är i vårt land och den som är i sitt land har rätt och fienden har fel. När fienden kommer med aggression, då går segern till de rättfärdiga i sitt hemland.

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM