Terrorpolis hittade dödligt gift - sex gripna

Experter ser allvarligt på gifthotet

NYHETER

Den brittiska terroristpolisen grep på söndagen sju personer av nordafrikanskt ursprung sedan spår av ett dödligt gift påträffats, enligt Scotland Yard.

Polisen hittade det dödliga giftet ricin vid en räd i London tidigt på söndagen. På platsen där giftet fanns, ska även en av de gripna männen ha befunnit sig, enligt CNN. Giftet ska nu analyseras av polisens tekniker.

Polisen i London har gripit sex män och en kvinna. Hon släpptes senare. De gripna varierar i ålder. Den yngste ska vara tonåring medan den äldste är i trettio-årsåldern, rapporterar BBC.

Samma gift användes vid ''paraplymordet'' på exilbulgaren Georgi Markov på Waterloo Bridge i London 1978.

Giftet lätt att producera

Enligt BBC ser polisen fyndet som ett specifikt hot.

Terroristbekämpningsexperter har länge sett allvarligt på ricinhotet. Stora kvantiteter av giftet ska tidigare ha hittats i grottor i Afghanistan.

Giftet är lätt att producera och det bara behövs mycket små mängder för att vara dödande. Emellertid anses giftet vara svårt att använda om målet är att försöka döda många människor.

Ricin kan vara dödligt att inta eller att inandas. Giftet är ett protein och kommer från växten ricins frukter. Fröet i växten innehåller ca 50 procent fet olja, ricinolja, och 3 procent giftigt ricin.

Susanna Vidlund, TT