Polisen hittade extremt dödligt gift i lägenhet

Skulle användas mot högt uppsatt britt

NYHETER

LONDON

Polisen i Storbritannien har hittat det ytterst dödliga giftet ricin i en lägenhet i norra London.

Sju män från Nordafrika har gripits som misstänkta terrorister.

Det finns uppgifter om att giftet skulle användas mot en mycket högt uppsatt person.

Foto: KIRST WIGGLESWORTH/AP
sex greps i går Männen greps i den här lägenheten på andra våningen i Wood Green i norra London. Där hittade polisen en mindre mängd av det dödliga giftet.

I söndags greps sex män och en kvinna med nordafrikanskt ursprung i norra och östra delarna av London.

I en lägenhet i Wood Green i norra London hittades en mindre mängd av det ytterst dödliga giftet ricin och material som kan sättas i samband med tillverkning av giftet.

"Riskerna enorma"

Varken polisen eller andra myndigheter eller politiker vill säga om det kan sättas i samband med al-Qaida.

Men premiärminister Tony Blair kommenterade fyndet och gripandena.

- Den internationella terrorismen är närvarande och verklig och riskerna är enorma.

Enligt BBC ska underrättelsetjänsterna vara "chockade och oroade" av upptäckten och nu söker man kopplingar med islamiska extremister.

Blivit varnade

Under ett halvår har MI 5, spionorganisationen, och både den reguljära och säkerhetspolisen fått rapporter om att extremister vill utföra en kemisk, biologisk eller någon annan form av attack.

Fyndet i lägenheten i Wood Green kan vara ett tecken på att attacken planeras att utföras i London. Polisen utesluter heller inte att det kan finnas ricin i omlopp i London, även om risken inte är så stor.

Spärrades av

I de engelska tidningarna finns i dag uppgifter om att giftet var tänkt för en högt uppsatt person, men ingen har nämnt några namn.

Lägenheten, en tvårummare, låg överst i ett hus med flera lägenheter. Grannarna lade märke till att polisen var där i söndags, men gripandena gick lugnt till. Sedan dess har lägenheten varit avspärrad för undersökning.

Den svenske terrorexperten Magnus Ranstorp vid det skotska universitetet St Andrews säger att ricin är ett gift som är fördelaktigt för terrorister för att det skapar så stark oro.

"Skrämselvapen"

- Det är ett skrämselvapen. Man kan förgifta mat, vatten, det kan spridas som spray. Man kan sprida det via dörrhandtag eller andra plaster som folk rör vid ofta.

- Ricin har funnits med i al-Qaidas biologiska manual som hittades i Afghanistan. Även Irak har ricin i sin biologiska arsenal, säger Magnus Ranstorp.

Allmänheten har varnats och sjukhusen har uppmanats att vara uppmärksamma på patienter som kommer in med förgiftningssymptom.

Det finns inget motgift mot ricin

Leif Kasvi