Polis till attack mot nyårsfest

Tonåringarna gör massanmälningar

NYHETER

Polishundar bet flera tonåringar och unga flickor slogs med batonger.

Nyårsfesten på en restaurang i Kungens kurva urartade. Nu är tio anmälningar om polisvåld inlämnade.

Foto: JERKER IVARSSON
TYCKTE FESTEN VAR LUGN "Visst var folk onyktra, men vi uppfattade situationen som lugn, folk var på väg hem", säger Fredrik, Patrik och Erik om nyårsfesten i Kungens kurva.

Ett 40-tal poliser och tre hundpatruller kallades till den privata nyårsfesten sedan en väktare i området larmat polisen. En yngling ställde till bråk och vägrade lämna platsen trots upprepade tillsägningar.

Polisen uppskattar att mellan 140 och 170 ungdomar fanns på platsen.

- Det var ganska stökigt utanför restaurangen. Polisen kom dit och beordrade någon form av skingring. Det är då som ungdomar ska ha blivit hundbitna och polisen ha använt batonger, säger Anders Ström, kriminalchef för polisen i Huddinge.

"Lite småbråk"

Fredrik, Patrik och Erik var gäster på festen.

- Det var lite småbråk och visst var folk onyktra, men vi uppfattade situationen som lugn, folk var på väg hem, säger Fredrik.

När han gick ut från festen var det första han mötte ett hårt batongslag på armen.

- En polis kommer fram till mig. "Gå" säger han. Och sedan "spring". När jag börjar springa bussar han hunden på mig, berättar Fredrik.

Hunden bet honom i vaden och drog omkull honom i snön. Samtidigt stod Erik en bit bort. Han frågade en polis vad som pågick och fick två hårda batongslag i ryggen. Han föll omkull och kände hur schäferkäftarna slog kring benen.

- Man tappar ju fullständigt förtroendet för polisen. De slog på alla utan att förklara vad de ville att vi skulle göra. De hade ingen kontroll över situationen, säger Patrik.

Resultatet av polisens aktion på nyårsafton är 16 personer som är skäligen misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten och en ung man misstänkt för ringa narkotikabrott och försök till flykt.

Dessutom finns tio internutredningar för övervåld och tjänstefel. Och ett hundratal ungdomar som känner sig kränkta.

Åklagare utreder

- Det är oklart om anmälningarna rör väktare också eller bara poliser. Det får utredningen visa, säger Anders Ström.

I går tillsattes en åklagare som ska ta sig an utredningen kring polisens agerande.

Anna Bengtsson

ARTIKELN HANDLAR OM