Feldt skriver om cancern

Vet inte om han blir frisk- väntar med sista kapitlen

NYHETER

Kjell-Olof Feldt skriver en bok om sin cancer.

Först när strålbehandlingen är avslutad kan han sätta punkt.

- Boken är skriven men man vet inte hur den ska sluta, säger Kjell-Olof Feldt.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
I MARS FÅR HAN BESKED Tidigare finansministern Kjell-Olof Feldt, 71, har strålbehandlats för sin prostatacancer. När han får veta om behandlingen gett resultat ska han skriva klart sin bok om sjukdomen.

Det är nu drygt ett år sedan som Kjell-Olof Feldt, 71, fick det tunga beskedet att han drabbats av prostatacancer. Troligen hade den tidigare finansministern haft sjukdomen i flera år utan att veta om det.

Prostacancer är en av de vanligaste cancerformerna som drabbar mellan 6 000 och 7 000 svenska män per år. Men symptomen skiljer sig kraftigt från fall till fall och det kan därför vara svårt att ställa diagnos.

Läkaren missade

Kjell-Olof Feldt visade höga PSA-värden vid en allmän kontroll redan för tre år sedan. Men läkaren som undersökte honom sade att det troligtvis inte var farligt och därför kom behandlingen igång mycket sent.

För att informera och hjälpa andra valde Kjell-Olof Feldt i februari förra året att i Aftonbladet berätta om sjukdomen.

Nu har han och hustrun Birgitta von Otter tagit ett steg till. Under året har de tillsammans arbetat med en bok om sjukdomen. Kjell-Olof Feldt har samtidigt genomgått strålbehandling.

Innan de första resultaten är klara väljer han att vara förtegen om innehållet i boken.

Väntar på testet

- Boken handlar om min cancerhistoria. Därför måste jag vänta på det första testet som görs någon gång i mars för att se om behandlingen jag genomgått har lett till något resultat, säger Kjell-Olof Feldt.

Boken kan komma ut tidigast i höst och det är oklart vilket förlag som ger ut den.

Det är inte första gången som Kjell-Olof Feldt och hustrun Birgitta von Otter skriver tillsammans. Redan 1993 gav de ut boken "Vår bästa tid är i fjällen".

Kjell-Olof Feldt har dessutom skrivit den omtalade och avslöjande politiska memoaren "Alla dessa dagar" (1991).

En av nio män drabbas

Jessica Ritzén