Bush håller i dina pengar

Men hans skattepaket hotas av ett krig mot Irak

NYHETER

Din ekonomiska framtid hänger på den här mannen.

Med jättelika skattesänkningar hoppas George W Bush blåsa liv i den ekonomiska brasan. Krigshotet har rakt motsatt verkan.

Foto: REUTERS
Styr världsekonomin Han sänker skatten i USA, främst för de rika, med ytterligare 5,9 miljarder kronor. Allt för att försöka sparka igång ekonomin i ett land som förbereder sig på att gå i krig.

Sällan har den ekonomiska framtiden varit så osäker som i dag. Enligt nya siffror från statliga Konjunkturinstitutet breder pessimismen snabbt ut sig.

Allt färre tror att Sveriges ekonomi kommer att bli bättre under det närmaste året.

När det gäller den egna ekonomin har optimismen också minskat. Fler tror exempelvis att arbetslösheten kommer att öka.

Rika är vinnare

Mannen som mer än någon annan har möjlighet att påverka hur det blir är USA:s president Bush.

I ett tal på Ekonomiska klubben i Chicago i går meddelade han att han vill sänka skatten, framför allt för den övre medelklassen, med ytterligare 5 000 miljarder kronor. Paketet har bland annat följande beståndsdelar:

Planerade sänkningar av inkomstskatten för åren 2004, 2005 och 2006 genomförs redan i år.

Skatten på aktieutdelningar slopas. Det anses kunna höja kurserna med upp till tio procent.

De nya skattesänkningarna ska, om kongressen godkänner förslaget, genomföras retroaktivt redan från årsskiftet.

Att George W Bush vill sänka skatten just nu beror framför allt på hans krigsplaner. Det värsta marknaden, alltså de människor som i praktiken bestämmer den ekonomiska framtiden, vet är nämligen osäkerhet.

När framtiden förefaller mer svårbedömd än vanligt drar de, inköpschefer, löneförhandlare, analytiker med flera, helt enkelt i nödbromsen.

Det ger högre arbetslöshet och lägre tillväxt.

USA:s hot om att starta ett krig mot Irak är en sådan osäkerhetsfaktor. Den borde till och med stavas med stort O.

Kort sagt bromsar Bush världsekonomin med sina krigsplaner. Medan han hoppas att kunna gasa med andra handen, med skattesänkningarna.

Påverkar Sverige

Men hur kan sänkta skatter i USA påverka det ekonomiska klimatet i Sverige? Anledningarna är framför allt två. USA är den viktigaste motorn i världsekonomin. När konsumenterna öppnar plånboken där påverkas hela världsekonomin i positiv riktning. Det gynnar det exportberoende Sverige.

Det andra förklaringen är närmast psykologisk. Om kurserna på Wall street och Nasdaq går upp kommer börserna över hela världen att göra samma sak. Det förbättrar det ekonomiska humöret avsevärt vilket i sin tur ger välkommen skjuts till ekonomin.

Dag ett fungerade dock inte Bushs taktik. Kurserna i New York föll i går.

Som vanligt.

Lena Mellin