Svartenbrandt åter inför rätta

NYHETER

BOLLNÄS

En av Sveriges mest kända förbrytare, Lars Inge Svartenbrandt, ställdes på onsdagen inför Bollnäs tingsrätt åtalad bland annat för rånet i höstas mot Systembolaget i Söderhamn.

Knappt tre månader efter händelserna i Söderhamn tvingades Svartenbrandt, som numera heter Lars Ferm, att ännu en gång sätta sig på den anklagades bänk i en svensk domstol. Som vanligt, när det gäller Ferm, är intresset för hans rättegång stor.

Bredvid honom i rättssalen satt hans 32-årige kamrat och misstänkte kumpan. Båda har åtalats för grovt rån, människorov, misshandel samt stölder av en bil, två cyklar och en moped. Lars Ferm misstänks dessutom även för grovt vapenbrott.

Lars Ferm har erkänt de brott han åtalats för.

Åhörare visiterades

Rättegången, som ska pågå i tre dagar, omgärdas av ett måttligt säkerhetspådrag. Samtliga åhörare visiterades innan de släpptes in i det lilla idylliska tingshuset i utkanten av centrala Bollnäs.

Inledningen av förhandlingen ägnades åt cykel-och mopedstölderna. Lars Ferm berättade om hur påverkad han var av öl, sprit och amfetamin redan tidigt på dagen den 14 oktober, något som delvis förklarar vad som senare hände.

- Vi var påverkade och rejält speedade. Det var fullt jehu, sade Lars Ferm och berättade om hur han och kompisen spontant stal cyklarna och mopeden.

- Vi var två vettvillingar som tappade kontrollen och inte hade grepp om någonting. Det här dagen sluttade utför redan på förmiddagen, fortsatte Ferm.

Förhören med de båda avslöjade en spricka mellan dem. Deras uppgifter om stölderna går helt isär.

Efter lunch ska huvudbrotten tas upp och då kan man vänta sig att oenigheten om vad som hände blir total.

Rånade Systembolaget

Det var på eftermiddagen den 14 oktober i fjol som Lars Ferm och hans kamrat, enligt åklagaren, rånade Systembolaget. Ferm gick in i butiken och tilltvingade sig genom hot 45 000 kronor medan kumpanen satt utanför och väntade i en bil.

I bilen fanns också en kvinna som en stund tidigare blivit rånad på bilen.

Ferm och kumpanen hade överrumplat kvinnan då hon stod och tankade sin bil på en bensinstation vid södra infarten till Söderhamn. De tog kvinnan som gisslan och tvingade henne att följa med.

En stund efter kuppen upptäckte några jägare två mystiska män som bytte kläder vid en bil på en skogsväg. Jägarna kontaktade polisen men när patrullen kom till platsen var rånarna borta. Samtidigt kom en gråtande och blödande kvinna ur skogen. Hon berättade att hon blivit misshandlad och bestulen på sin bil av de båda männen.

Kjell Rynhag/TT