”Även en örfil är misshandel”

Börje Svensson, psykoterapeut från Rädda Barnen, svarade på läsarnas frågor

NYHETER

Börje Svensson säger: Hej, nu är jag här. Vi kör igång.

Eva säger: Vad ska man göra om man vet om att någon blir misshandlad?

Börje Svensson säger: Om man vet att någon blir misshandlad, kan man anmäla det till socialtjänsten och man kan göra det anonymt om man är rädd för repressalier. Om man känner personen som blir misshandlad är det bra om man kan prata med den och hjälpa den komma i säkerhet och tillsammans med den göra anmälan.

Ninni säger: Var går gränsen för misshandel? Är en örfil misshandel? En bekant till mig gav barnet en örfil och tryckte upp det mot väggen.

Börje Svensson säger: Man kan säga att även att få en örfil ingår i misshandel. Man får inte fysiskt slå någon, det är förbjudet i lag. Det utgår från anti-aga-lagen som funnits sen 79, Sverige var först i världen med den.

Anette säger: Är det ofta så att det är vuxna som själva har blivit slagna som barn som slår sina barn?

Börje Svensson säger: De som slår sina barn har ofta själva blivit slagna som barn. Men sen finns det ett oändligt antal personer som blivit slagna som barn som aldrig skulle kunna tänka sig att slå ett barn. Så det finns inget enkelt samband mellan att bli slagen som barn och att själv slå.

Ella säger: Vad ska man göra om man blivit misshandlad själv?

Börje Svensson säger: Då ska man berätta det för någon som man har förtroende för, i första hand. Man måste söka hjälp för att misshandeln ska upphöra och man ska aldrig acceptera att bli misshandlad vare sig av föräldrar, syskon eller någon annan.

Ljungan säger: Hur vanligt är det att folk slår sina barn? För mig är det helt ofattbart att vissa gör det.

Börje Svensson säger: Trots att det är förbjudet i lag så händer det ibland att föräldrar slår till sina barn. Men exakt hur vanligt det är vet inte jag. Ofta ångrar sig föräldrarna när de slagit till barnet men som barn är det viktigt att veta att det alltid är fel när de slår.

Susanna säger: Hej, jag kan ge mina barn 5 och 7 år gamla en dask på rumpan när jag tappar kontrollen själv. Efteråt får jag så fruktansvärt dåligt samvete. Jag har alltid bett om förlåtelse efteråt och försökt förklara varför jag gör som jag gör. Men egentligen är min fråga: Tar barnen skada av något sådant - litar de inte på vuxna på grund av det?

Börje Svensson säger: Det är svårt att veta vilka konsekvenser ens handlingar får på sikt. Men eftersom du vet att det inte är rätt att du daskar dem i rumpan så kanske du kan försöka hitta andra sätt att hantera din frustration. Det är jobbigt att ha två barn så tätt i åldern. Jag förstår att det kan uppstå svåra situationer. Kanske finns det någon annan vuxen som kan avlasta dig lite? Det låter som du ibland är hårt pressad.

Eva säger: Jag tycker misshandel kan vara psykisk också, stämmer det?

Börje Svensson säger: Absolut. Att bli utfryst eller psykiskt trakasserad på andra sätt kan sätta djupa sår i själen.

FF säger: Vad är den vanligaste anledningen till barnmisshandel?

Börje Svensson säger: Att de vuxna är omogna, att de inte klarar av de naturliga protester och ageranden som barn måste göra för att utvecklas och bli till en egen individ. Att vara förälder är alltid en utmaning mot ens egen vuxenhet. Ibland kan det kännas som barnet är mäktigare än man själv.

Kristin säger: Är barnmisshandel vanligare bland unga föräldrar?

Börje Svensson säger: Jag är ledsen Kristin, jag kan inte svara på det.

Nina säger: Hur hjälper ni barn som t.ex blir slagna i hemmet?

Börje Svensson säger: Den första hjälpen är att misshandeln måste upphöra. Sen måste man hjälpa barnet att våga prata om det som hänt, våga uttrycka känslor kring hur de upplevt det och att förstå att det inte var deras fel och att hjälpa dem utveckla strategier så de inte hamnar i samma situation igen.

Rebecca säger: Är det ofta alkohol inblandat när de gäller barnmisshandel?

Börje Svensson säger: Ja, jag tror att det ofta finns alkohol med. Alkoholen grumlar ju omdömet och kuperar spärrar som annars kanske skulle hindra den vuxne från att slå.

Isabella säger: Hur ska man göra om man blivit slagen som barn?

Börje Svensson säger: Om man inte har pratat med någon om det, om det varit en hemlighet så tror jag det är viktigt att man delar med sig av den hemligheten. Antingen till någon man har förtroende för eller till någon som mer professionell som terapeutiskt arbetar med såna frågor. Om föräldrarna lever kanske man kan fråga dem varför de gjorde det.

UsHi säger: Finns det barnmisshandel på dagis etc?

Börje Svensson säger: Det har förekommit att barn blivit utsatta för övergrepp på daghem. Ett känt sånt exempel är den sk Örebropedofilen som utsatte barn sexuellt på ett dagis.

marcus säger: Hur skall man lära barn att inte mobba andra barn?

Börje Svensson säger: Visar man barn kärlek och omsorg och tycker om att lyssna på barnet och intresserar sig för hur barnet tänker och känner i olika situationer så kommer det barnet inte att ha behov av att mobba någon. Dessutom är det naturligtvis viktigt att berätta för barnet vad som är rätt och fel. En människa som barnet har förtroende för lyssnar det på.

Börje Svensson säger: Tack alla chattare. Det var intressanta frågor och en sån här chat är också lärorik för mig för då får jag också en uppattning om hur Aftonbladets chatläsare tänker i så här svåra frågor. Stöd Rädda Barnen!

Läs också: