Pappan häktad för baby-misshandel

Mamman anhållen, misstänkt för grov misshandel

NYHETER

För sex veckor sedan blev det unga paret föräldrar för första gången.

Nu är båda misstänkta för att ha misshandlat sin nyfödda dotter som kämpat för sitt liv, först i dag är hennes tillstånd mer stabilt.

Pappan är häktad, misstänkt för att ha orsakat henne svåra skall- och lungskador. Mamman anhölls på tisdagen, misstänkt för grov misshandel.

Tillståndet för den svårt misshandlade babyn från Sundsvall har förbättrats, meddelar Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Enligt läkarna är den sex veckor gamla flickans tillstånd fortfarande allvarligt men läget har stabiliserats. Hon behöver inte längre intensivvårdsbehandling.

I mitten av november föddes 19-åringarnas dotter.

Då bodde föräldrarna fortfarande på varsitt håll, men enligt folkbokföringen flyttade de ihop i en bostad i Sundsvall några dagar före julafton.

Under trettonhelgen misshandlas deras flicka svårt.

Svåra skallskador

På akutavdelningen på Sundsvalls sjukhus i lördags kväll konstaterade läkarna att det sex veckor gamla spädbarnet var svårt medtaget.

Hennes omfattande skall- och lungskador krävde specialistvård och hon flögs direkt till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Därefter ringde sjukhuspersonalen polisen.

- De misstänkte brott och då beordrades en patrull till sjukhuset, säger Börje Öhman, chef för länskriminalen i Västernorrland.

Mamman erkände våld

I de inledande förhören medgav mamman att hon gjort illa sin dotter vid ett tidigare tillfälle.

- Hon har tidigare erkänt att hon nypt flickan och att det ska ha orsakat ett av blåmärkena på flickans kropp, säger kammaråklagare Lisa Eriksson.

Barnets mamma anhölls på tisdagen i Uppsala och ska under onsdagen transporteras till Sundsvall där hon tidigast under kvällen kan förhöras.

- Förmodligen sker det inte förrän imorgon. Efter det kommer jag att ta ställning till om även hon ska begäras häktad, säger Lisa Eriksson.

Enligt uppgift var bland annat flickans revben intryckta på båda sidor av bröstkorgen. Men vem som orsakat de olika skadorna är inte helt klart.

- Nu får vi försöka bena ut vem som gjort vad, säger Lisa Eriksson.

Babyn omhändertagen

Föräldrarna ville inte att Akademiska sjukhuset skulle uttala sig om dotterns hälsotillstånd. I går eftermiddag beslutade socialnämnden i Sundsvall att tvångsomhänderta flickan. Nämnden har släppt något på sekretessen då man funnit att allmänintresset och engagemanget kring barnets hälsotillstånd är så stort att allmänheten bör få ta del av viss information.

Åklagaren var mycket förtegen om vad som egentligen hände i det unga hushållet i helgen. Både mamman och pappan har förhörts.

Tidigare misstänkt för vapenbrott

- Utredningen är inne i ett känsligt läge. Det enda jag säger är att det rör sig om grov misshandel, säger Lisa Eriksson.

Den 19-årige pappan häktades på onsdagen vid tingsrätten i Sundsvall, misstänkt för grov misshandel.

För fem år sedan var pappan misstänkt för vapenbrott, framkallande av fara för annan och skadegörelse. Eftersom han var minderårig beslutades om åtalseftergift.

Tidigare fall av babymisshandel

Polisen i Västernorrland utreder ytterligare ett fall av barnmisshandel inom familjen.

Sedan dagen före julafton är en 33-årig pappa i Örnsköldsvik häktad misstänkt för att ha misshandlat sin tre månader gamla bebis. Personalen på Örnsköldsviks sjukhus upptäckte skadorna pch larmade polisen.

Listan räddar barn

Sjukhusen upptäcker i dag dubbelt så många fall av misshandel av spädbarn jämfört med för några år sedan.

Orsaken är denna checklista som några läkare arbetat fram:

Läs också:

Camilla Norström, Susanna Vidlund, TT