Åklagaren överklagar domar i kopplerihärva

Kräver hårdare straff för två av de åtalade männen

NYHETER

Domen som friade de inblandade i kopplerihärvan i Västerås på flera punkter har överklagats. Åklagaren kräver att två av de åtalade männen får betydligt hårdare straff.

Den 23 december dömdes en 35-årig man till två år och tre månaders fängelse för bland annat grovt koppleri. En 21-åring fick tio månader för bland annat olaga hot. En annan 35-åring friades helt. Männen förde i september förra året en 24-årig kvinna från Stockholm till Västerås där hon skjutsades till olika adresser och hade sex mot betalning. Enligt kvinnan själv blev hon kidnappad av männen och tvingades till prostitution samtidigt som hon hölls fången. Hon hade blivit hotad med både pistol och en ilsken kamphund och vågade inte säga emot eller försöka fly. Det dröjde fem dagar innan hon fick hjälp med att återta sin frihet av en bekant till de dömda männen.

Friades för människorov

Västmanlands tingsrätt friade de åtalade från brotten människorov och olaga frihetsberövande med motiveringen att kvinnan följt med till Västerås av egen fri vilja. Hon hade i själva verket också kunnat åka hem när hon ville eftersom det inte bevisats att hon blivit bevakad på ett sätt som gjort att friheten tagits från henne, enligt tingsrätten.

Kammaråklagarna Carl-Johan Norström och Peter Eklund yrkar i sitt överklagande till Svea hovrätt att de två männen som dömdes till fängelse ska få väsentligt längre straff. De ska båda dömas för att de hållit kvinnan inspärrad anser åklagarna.

Behandlats hänsynslöst

Båda ska också fällas för grovt olaga hot för sätten de fått kvinnan att känna sig hotad på och även 21-åringen bör hållas ansvarig för grovt koppleri. Åklagarna menar att gärningsmännen behandlat kvinnan på ett hänsynslöst och rått sätt och att de, åtminstone indirekt, tvingat henne att ha sex med andra män genom att uppträda hotfullt. Det skedde bland annat genom att de varnade henne för att lämna det rum där hon sov, eftersom kamphunden i så fall skulle attackera. Männen ska också ha sagt att de skulle döda eller skada henne om hon inte lydde.

Läs tidigare artiklar:

Daniel Persson/TT