Turkiet: Minst 75 döda i flygkrasch

Planet störtade på väg in mot landning

1 av 4 | Foto: AP
Det var kaotiskt inne i terminalbyggnaden när budet om kraschen kom.
NYHETER

Strax före landning på onsdagskvällen störtade ett turkiskt trafikflygplan med 80 människor ombord i staden Diyarbakir i sydöstra Turkiet, rapporterade turkiska tv-stationer.

Flight 634 var på väg från Istanbul via Ankara till Diyarbakir. Sammanlagt uppges 80 personer ha varit ombord på planet, varav fem sägs vara besättningsmän.

Det turkiska transportministeriet uppgav tidigt på torsdagsmorgonen att 75 personer ska ha omkommit i kraschen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Fem personer överlevde och vårdas nu på sjukhus i Diyarbakir.

Samtliga passagerare utom tre uppges vara turkiska medborgare. Svenska UD hade sent på onsdagskvällen inga uppgifter om att några svenska medborgare fanns med på passagerarlistan.

Släktingar väntade vid terminalen

Planet kraschade i ett militärt område cirka tre kilometer från flygplatsen och soldater hjälpte till att evakuera de skadade. Polisen och militäranställda försökte lugna släktingar och vänner som samlats vid entrén till flygplatsen.

- Polisen har tömt terminalen men det är många människor som skriker och gråter, sade en taxichaufför på platsen till nyhetsbyrån Reuters strax efter att budet om olyckan kommit.

En överlevande kvinna berättade för nyhetsbyrån Anatolia att planet gick mitt itu vid nedslaget och sedan började brinna. Kvinnan sade att hon kastats ut ur planet när det kraschade och hamnat i en höstack nära landningsbanan.

Enligt nyhetsbyrån AP ska det vid kraschen ha varit kraftig dimma när passagerarplanet RJ-100 skulle landa i Diyarbakir, nära gränsen till Syrien och Irak.

Den turkiske premiärministern Abdullah Gul säger att det inte finns några misstankar om att ett sabotage eller terrorattentat ska ligga bakom olyckan.

- Orsaken till kraschen håller på att undersökas. Troligen berodde olyckan på det dåliga vädret, säger han i ett uttalande enligt AP.

Cirka 400 soldater har under kvällen deltagit i sökandet efter överlevande. Vid midnatt blåstes räddningsarbetet av.

Krasch i Antalya i november

I november kraschade ett litet ryskt plan med 28 personer ombord vid en flygplats på semesterorten Antalya. Ingen dödades.

I maj 2001 kraschade ett militärt transportplan i sydöstra Turkiet. 34 soldater och officerare trån turkiska specialstyrkor dödades.

Ett civilt jetplan kraschade i östra Turkiet 1991, då dödades 55 personer. Vid landningstillfället rådde det kraftig snöstorm.

Susanna Vidlund, Andreas Alfredsson, TT