Överlevde kraschen – räddades av höbal

75 dog i flygexplosionen i Turkiet

1 av 2 | Foto: ap
Mirakelräddad 75 dog när planet kraschade. Fem överlevde. Av dem är Aliye Ilgin den enda kvinnan. Hon landade mirakulöst på en höbal vid kraschen.
NYHETER

NEW YORK

Ett turkiskt passagerarplan med 80 personer ombord kraschade i går.

Endast fem människor överlevde.

- Planet gick i två delar, sedan exploderade det, berättar Aliye Ilgin som slungades ur det kraschande planet och landade mirakulöst på en höbal.

Det fyrmotoriga R-100-flygplanet från Istanbul slog i backen cirka 30 meter framför landningsbanan i den militära delen av flygplatsen i Diyarbakir, en både civil och militär flygplats som tros vara en av baserna vid ett eventuellt USA-lett anfall mot Irak.

Soldater från flygbasen kallades in för att hjälpa till med räddningsarbetet, men arbetet förvandlades snabbt till att sortera de döda.

Bara fem överlevde

Flygplanet från olycksdrabbade Turkish Airlines hade 75 passagerare och fem besättningsmän ombord. Endast fem personer överlevde. En 2-årig flicka konstaterades i natt vara hjärndöd.

Aliye Ilgin slungades ut ur planet och landade på en höbal intill landningsbanan.

- Planet kraschade vid landningen med ett gigantiskt oljud och fattade eld innan det gick sönder, berättar hon för nyhetsbyrån Anatolia.

- Planet delades i två delar och brann" sedan kom en explosion" hela planet brann.

De fem överlevarna uppges inte vara allvarligt skadade, men chockade.

Dåligt väder

Premiärminister Abdullah Gul säger att kraschen sannolikt berodde på det dåliga vädret. Flera inrikesflyg till Diyarbakir, en mestadels kurdisk stad nära Syrien och Irak, har ställts in de senaste dagarna.

Transportminister Binali Yildirim säger att räddningspersonalen fortfarande letar efter den svarta lådan, där alla uppgifter om flygningen finns lagrade.

I natt försökte turkisk polis och militär lugna och trösta förkrossade anhöriga och vänner till de många offren som hade kommit till flygplatsen för att möta passagerarna.

Fler flygolyckor

Fredrik Virtanen