Fick kicken –nu blir han chef

Erik Fichtelius leder direkt- sändningar från riksdagen

1 av 2 | Foto: PETER KJELLERÅS
PÅ NY POST Erik Fichtelius ska leda direktsändningarna från riksdagen. Bilden togs i samband med partiledarutfrågningarna i höstas.
NYHETER

Den petade stjärnreportern Erik Fichtelius har fått ett nytt toppjobb.

Fichtelius blir chef för SVT:s nya satsning på direktsända riksdagsdebatter.

Under sex år genomförde Fichtelius ett 40-tal intervjuer med Göran Persson. Fichtelius hade i ett hemligt avtal lovat statsministern att intervjuerna inte skulle sändas förrän Göran Persson avgått.

Samtidigt som Fichtelius i hemlighet intervjuade statsministern jobbade han som inrikespolitisk kommentator och partiledarutfrågare.

Kritiken efter avslöjandet blev för mycket för SVT-ledningen och Fichtelius fick lämna sitt uppdrag.

Nu har han fått ett nytt toppjobb.

Nyårslöfte

Ett av vd Christina Jutterströms nyårslöften inför 2003 är satsningen SVT Direkt. Inom ramen för SVT 24 ska kanalen dagligen direktsända från riksdagen både i det digitala och analoga nätet.

Aftonbladet kan i dag avslöja att Erik Fichtelius blir chef för SVT Direkt.

- Han har jobbat som en del i projektgruppen sedan i höstas. Tanken är att han ska fortsätta att driva satsningen, säger Kent Wännström, projektledare på SVT 24.

Blir Fichtelius kanalchef?

- Nej. Han kommer att ha en projektledarroll. Vad vi sen kommer att kalla det tror jag inte vi har bestämt ännu, säger Kent Wännström.

Egen skapelse

SVT Direkt är i mångt och mycket Fichtelius skapelse. Redan under sin tid som chef på Dagens eko ville han ha fler direktsända riksdagsdebatter.

Flytten till SVT innebar inte att intresset minskade. Tvärtom.

- Han har drivit den här idén ganska länge, säger Kent Wännström.

I början av november fick Erik Fichtelius uppdraget att ta fram underlag för hur sändningarna ska utformas journalistiskt och tekniskt.

Politiska evenemang

Han träffade den nyutnämnde talmannen Björn von Sydow i riksdagens kafé för att diskutera frågan. Efter mötet bildades en arbetsgrupp med tjänstemän från riksdagsförvaltningen och med Fichtelius som SVT:s representant. Senast gruppen träffades var i början av december, skriver tidningen Resumés nätupplaga.

Förutom riksdagsdebatter planerar SVT Direkt att sända frågestunder, offentliga utskottsförhör och andra stora politiska evenemang.

Aftonbladet har förgäves sökt Erik Fichtelius för en kommentar.

Jens Kärrman