Tillsammans är de skyldiga svenska staten 400 miljoner

NYHETER

1. Azmal Mert, 50 år.

Skuld: 53 572 250 kronor.

Azmal Mert ̶1kebabkungen från Tensta̶1 kom till Sverige 1976 och startade Bombay Kebab på Södermalm i Stockholm.

Han gjorde sig en förmögenhet på krogverksamhet och aktier som han sålde före kraschen och emigrerade till London. Kronofogdemyndigheten har begärt hjälp från de engelska myndigheterna för att driva in skulderna.

Azmal Mert bor nu i London.

2. Carl Erik Björkegren, 81 år.

Skuld: 49 876 662 kronor.

Björkegren drog på sig stora skulder genom lån till konst- och fastighetsspekulation. När hans finansimperium kraschade 1991 hade han skulder på 1,2 miljarder kronor.

Han försvann för åtta år sedan från sitt sommarhus i Höganäs. Ingen vet var han finns eller om han är i livet.

3. Tommy Ivering, 66 år.

Skuld: 46 961 208 kronor.

Ivering dömdes för svindleri mot försäkringsbolaget Folksam och påfördes sedan skatter som han inte lyckats betala. Försäkringsbolaget borgade för lån och förlorade på så sätt 242 miljoner kronor. Bedöms i dag sakna utmätningsbara tillgångar. Ivering bor i Botkyrka söder om Stockholm.

4. Joachim Andersson, 37 år.

Skuld: 45 350 228 kronor.

Joachim Andersson arbetade med att köpa och sälja guld men redovisade inte några inkomster. Dömdes till 5,5 års fängelse för grovt skattebrott.

Trots att han misstänks ha omfattande tillgångar har varken skattemyndigheten, kronofogden eller polisen lyckats hitta några pengar att beslagta.

Joachim Andersson bor i Södertälje.

5. Wiktor Rafalowicz, 51 år.

Skuld: 37 653 689 kronor.

Wiktor Rafalowicz drev två företag, Svea 01 AB och Swedish Partner Stockholm AB, som båda gått i konkurs utan några tillgångar att utmäta.

Wiktor Rafalowicz bor i Stockholm. Kronofogden har sökt honom på hans folkbokföringsadress utan att lyckas få tag på honom.

6. Ronald Brown, 40 år.

Skuld: 29 849 707 kronor.

Ronald Brown drev företaget United Chemical Service AB som tillverkade och sålde kemiska produkter. Skulden uppstod i slutet av 90-talet och Ronald Brown krävs nu personligen på pengarna.

Han är skriven i Värmdö kommun utanför Stockholm men bor i USA.

Kronofogden har lyckats driva in cirka två miljoner kronor av skulden.

7. Mats Englund, 57 år.

Skuld: 29 660 490 kronor.

Mats Englund handlade med aktier och andra värdepapper utan att deklarera sina vinster. Skattemyndigheten hävdar att Englund gjorde stora vinster innan han gick i konkurs i somras.

Mats Englund är folkbokförd i Bandhagen i södra Stockholm men uppges vara bosatt i Estland.

8. Oskar Korkhov, 62 år.

Skuld: 29 059 705 kronor.

Oskar Korkhov bedrev import och export av olja och elektronikprodukter innan han dömdes för bokföringsbrott och eftertaxerades för moms som han inte betalat in. Företaget är likviderat och konkursen avslutades för snart två år sedan.

Oskar Korkhov bor på Södermalm i Stockholm.

9. Kimmo Elomaa, 49 år.

Skuld: 28 680 197 kronor.

Kimmo Elomaa drev bolaget Mond Bygg som var med i den stora svartjobbarhärvan när Globen-komplexet byggdes. Elomaa säger till Aftonbladet att han inte har några tillgångar och att han sonat sitt brott.

̵1; Jag dömdes till fem års fängelse som jag suttit av.

Fotnot: Aftonbladet har sökt alla de nämnda personerna men bara lyckats få tag i Kimmo Elomaa.

10. Wolf Rosenberg, 53 år.

Skuld: 27 637 955 kronor.

Wolf Rosenberg har bedrivit omfattande affärsverksamhet utomlands. För två år sedan dömdes han till omfattande eftertaxering för att ha försökt smita från skatten. Rosenberg har emigrerat till Frankrike där myndigheterna gör vad de kan för att bistå svenska staten i jakt på skattemiljonerna.

Här är männen som är skyldiga skattebetalarna 400 miljoner kronor. Men chansen att kronofogden ska kunna driva in skulderna är liten. De är också experter på att hålla sig undan. Det är en unik skara, männen med Sveriges största skatteskulder. Tillsammans är de skyldiga staten, och i förlängningen medborgarna, över 378 miljonor kronor. Flera av de skyldiga har flyttat till andra länder eller gömt sina tillgångar på olika sätt.

Olle Castelius