Delegation fick träffa Kubasvensken

NYHETER

En svensk delegation fick i går och i förrgår träffa svensken Mehdi-Muhammed Ghezali som sitter i amerikanskt fångläger på Guantanamobasen.

– Det är positivt att han äntligen fått besök igen, säger advokaten Peter Althin, som företräder Ghezalis far.

Mehdi-Muhammed Ghezali, 23, fick senast besök av svenska företrädare, en UD-tjänsteman och en representant från Säpo, i februari förra året.

– Det känns inte särskilt lyckat att det tagit så lång tid att ordna ett nytt möte, ett år är en oändlighet, säger Althin.

Han fick tidigare i dag besked från UD att det nya mötet ägt rum.

– En delegation bestående av en UD-tjänsteman och en polis träffade honom i går och i förrgår. Några detaljer i övrigt kände UD inte till, de inväntar nu att delegationen ska komma tillbaka, säger Althin.

Althin och Mehdi-Muhammed Ghezalis far, Mehdi Ghezali, valde att inte framställa några krav om att fadern skulle få träffa sin son.

– Anledningen var att vi inte ville försvåra att ett möte kom till stånd, säger Althin.

Greps i december 2001

Mehdi-Muhammed Ghezali greps i december 2001 med hänvisning till att han var medlem i al-Qaida. Den 17 januari 2002 flög de amerikanska myndigheterna honom och andra fångar till Guantanamobasen. Först dagen efter informerades den svenska ambassaden om att han fanns bland fångarna på Kuba.

Vid besöket i mitten av februari uppgav andremannen på svenska ambassaden i Washington, Bo Eriksson, att fångarna inte behandlades på ett sätt ”som kan anses vara orimligt eller påtagligt inhumant”.

Mer information nästa vecka

UD:s presstjänst bekräftar att besöket genomförts.

– Men vi kan inte ge någon ytterligare information förrän i mitten av nästa vecka, när vi fått en rapport om besöket, säger Kristina Östergren på presstjänsten.

Joachim Kerpner

ARTIKELN HANDLAR OM