Hård kritik mot nya Aktuellt

Styckningen av nyhets- blocket ska locka nya tittare

NYHETER

Nyhetsprogrammet Aktuellt har gått igenom sin största förändring sedan det flyttade från kanal ett till kanal två.

Styckningen av det tunga nyhetsblocket är ett av försöken att locka yngre tittare till kanalen.

Men kritikerna rasar mot nyordningen: den utarmar nyhetsrapporteringen.

Foto: magnus sandberg
Aktuellts nyhetsankare Jarl Alfredius.

Än så länge kommer kritiken från journalister och mediaforskare.

”?illa genomtänkt publikfrieri?”, ”?en journalistisk kris?” skriver SvD:s kulturchef Carl Otto Werkelid i en krönika.

Den tunga nyhetstimmen som i själva verket var 70 minuter och började 21.00 har förkortats till en halvtimme. Efter den ligger lättsamma program som designprogram, pratshow, komediserie och frågelek.

Den som vill se Sportnytt får vänta till 22, tio minuter senare än förr. Kvart över kommer regionala nyheter och först fem i halv elva får A-ekonomi utrymme.

"...anpassning till kommersiell tv...", "...en skev avvägning mellan seriös nyhetsrapportering och försök att locka många tittare...", "...panik i tv-huset..." är några av kommentarerna från medieforskare.

Vill nå nya grupper

Aktuelltchefen Helena Stålnert säger till SvD att det finns både för-och nackdelar med de nya programmen. Hon hoppas man ska nå folk som tyckte det var för tungt att se hela det långa nyhetsprogrammet.

Men hon får inte medhåll av Ingrid Höjerback vid Lunds universitet som tycker att man underskattar de yngre tittarna om man tror att de lockas till nyheterna för att ett underhållningsblock ligger mitt i.

Frågan är hur tittarna kommer att reagera. Kanske gör det som en av aftonbladet.se:s läsare mejlat till redaktionen:

”Jag kommer i varje fall att välja ett av de 2 kvarvarande nyhetsdelarna. Och då med säkerhet sport- och lokaldelen. Jag kommer då inte att titta på "pausprogrammet" 21.30! Nu kan man ju lugnt se filmer på andra kanaler som börjar 20.00 som inte ville börja se innan för att man skulle missa Aktuellt.”

Simone Söderhjelm