Släng rätt sopor - spionen ser dig

1 av 2 | Foto: PETER KNOPP
LETAR BEVIS Sopspionen går igenom avfallet för att ta reda på vem som syndat. "Ofta hittar vi namn och adress på kuvert eller tidningar", säger Gunnar, pensionerad polis som nu jagar miljöbovar.
NYHETER

Fuskar du med sopsorteringen?

Då riskerar du att bli tagen av sopspionen och dömas till fängelse.

- Just nu väntar vi på fyra åtal för miljöbrott, säger sopspionen "Gunnar".

Nedskräpning kring de återvinningsstationer som finns i Stockholm har blivit ett stort problem.

Ofta lämnar människor säckar med avfall som drar till sig råttor och andra skadedjur.

Det är ett brott som kan medföra upp till ett års fängelse. Och risken att bli dömd har nu ökat avsevärt sedan Stockholm fått två sopspioner vars uppgift är att sätta dit miljöbovar.

Gunnar är en av dem. Gömd i sin bil spanar han vid återvinningsstationerna. Personer med misstänkt beteende fotograferas och får sina bilnummer noterade.

- Det händer att människor kommer med billaster av grovsopor och hushållsavfall och bara dumpar det bredvid återvinningsbehållarna, säger Gunnar.

Pensionerad polis

Egentligen heter han något annat. Han vill vara anonym för att bättre kunna spana, något han har gedigna kunskaper i. Han är nypensionerad polis med 25 års erfarenhet som narkotikaspanare.

Ofta finns det dokument, kuvert eller tidningar som talar om från vilket hushåll säcken kommer. Sedan är det bara att jämföra med passfoto för att fastställa miljövandalens identitet.

- Det känns som om vi gör stor nytta. Nedskräpning kring återvinningsstationer kostar landets skattebetalare cirka 50 miljoner kronor per år, säger Gunnar.

I Sverige finns nu ett 20-tal före detta poliser som spanar efter sopskurkar, skriver tidningshuset Innerstadspress.

Flera har dömts

Deras rapporter går vidare till en före detta chefsåklagare som sammanställer materialet och lämnar det vidare till polisen.

Ett flertal personer har dömts till dryga böter för miljöbrott sedan de avslöjats av sopspionerna.

- Är det bara mindre förseelser folk gör sig skyldiga till brukar jag gå fram till dem direkt och påpeka att det är nedskräpning, inte sopsortering, de just ägnar sig åt, säger Gunnar.

Han och de andra sopspionerna är anställda av företaget Förpackningsinsamlingen AB. Det bildades av en lång rad materialtillverkare sedan de fått ansvaret för konsumenternas möjligheter att lämna in återvinningsbara förpackningar.

Skräpa ner är ett brott

Olle Castelius