Danske Kenny, 21, - flykting i Sverige

Här får han leva med sin filippinska hustru

1 av 2 | Foto: TOMAS BERGMAN
vill aldrig flytta hem igen Kenny Munkebaek är besviken på sitt hemland. - Den danska regerigen har gjort så mycket dåligt mot mig. Jag har ju inte gjort något fel, det enda jag gjort är att jag gift mig med en utlänning, säger han.
NYHETER

300 danska par har gått i landsflykt till Sverige. Det är effekten av Danmarks nya invandringslagar.

Med en formulering som kunde komma från en politisk flykting säger danske medborgaren Kenny Munkebaek:

- Det var ett lyckligt slut att vi kunde flytta till Malmö...

Kenny, 21, och hustrun Jenifer, 29, hittade en fristad på andra sidan Öresund när järnridån föll ner mellan danskar och deras utländska äkta makar den 1 juli 2002.

Inte tänkte Kenny och Jenifer på några immigra-tionslagar när de gifte sig i Taarnbys kommunhus nära Kastrup i oktober 2001.

De hade träffats i Jenifers hemland Filippinerna, lyckan log och nu skulle de leva livet i Danmark.

Men det var olagligt, visade det sig snart. Kenny hade nämligen bara ett andrahandskontrakt på en lägenhet. Därför vägrades Jenifer uppehållstillstånd och måste lämna landet när hennes visum gick ut i juli 2002.

Föreningen hjälpte till

Kenny försökte desperat lösa situationen, fick till slut kontakt med den danska föreningen Äktenskap utan gränser och insåg att lösningen fanns i Sverige.

Som dansk medborgare kunde Kenny nämligen flytta fritt inom Norden. Och i Sverige fick Jenifer upphållstillstånd - genom äktenskapet med Kenny. Enda kravet var att Migrationsverket bedömde förhållandet som seriöst.

Familjen, med lillgrabben Kieron, åtta månader, stortrivs i Malmö. Jenifer känner sig tryggare och möts numera av människor som hälsar på henne på bussen och i affärerna, vilket danskarna sällan gjorde.

- Malmö är en bra stad. Nu vill jag stanna i Sverige resten av livet. Till Danmark vill jag inte tillbaka, den danska regeringen har gjort så mycket dåligt mot mig, säger Kenny, som just nu är gräsänkling medan Jenifer visar upp sonen för släkten på Filippinerna.

Nära att skiljas

Paret kan numera i lugn och ro glädja sig åt Kierons framsteg och slipper leva under ovissheten i Danmark som ledde till ständiga gräl, dålig sömn och gråt.

- Vi gav nästan upp och gick skilda vägar. Jag vill inte att någon ska råka ut för det vi utsatts för.

Kenny jobbar på posten vid Kastrups flygplats, betalar skatt i Danmark men omfattas till stor del av det svenska trygghetssystemet:

- Det är orättvist för svenskarna. Jag betalar inte något alls till Sverige, men ni betalar allt för vårt barn. Skatten borde gå till Sverige.

Det enda han saknar är familjen och vännerna.

- Jag lever som en landsförvisad. Det känns som om jag har gjort något fel. Men det har jag inte, det enda är att jag gift mig med en utlänning...

Krav: Pant på 50 000

Joachim Kerpner