Det lutar åt krig - även utan bevis

NYHETER

I sex veckor har Hans Blix vapeninspektörer finkammat Irak efter minsta spår av massförstörelsevapen.

Resultatet hittills är noll.

Foto: AP
HITTAR INGENTING FN:s vapeninspektörer har letat efter massförstörelsevapen i Irak i sex veckor. De har inte hittat några.

Nyckelfrågan är om USA och Storbritannien är beredda att gå i krig även utan bevis.

Tony Blair ser ut att börja svikta i beslutsamheten.

Inför den uppenbara möjligheten att inga bevis finns mot Irak den 27 januari tonade USA:s viktigaste allierade i går ner krigsretoriken.

Samtidigt som Blix informerade säkerhetsrådet om bristen på bevis gav Blair plötsligt uttryck för åsikten att den 27 januari inte ska ses som någon deadline för krig.

Början till omsvängning

Det är då Hans Blix ska lämna en skriftlig rapport om vad inspektörerna hittat och om Irak samarbetat så som FN:s säkerhetsråd krävt.

Blairs ord kan vara ett sätt att lugna de många egna krigskritikerna men det kan också vara början till en omsvängning vi ser.

Blairs uttalande kom samma dag som det började gå rykten om att han försöker övertala USA att skjuta på kriget till i november.

Vädret avgör

Rykten som Blairs talesman föga förvånande avvisade direkt.

Det hade han gjort även om uppgifterna är korrekta.

Någon spricka i den anglo-amerikanska alliansen får inte synas.

Ska USA starta krig så bör det ske i februari eller senast mars. Sedan börjar Irak bli väldigt hett.

Med tanke på att alla de amerikanska soldaterna måste bära täta skyddsdräkter mot biokemvapen anses ett krig under sommarmånaderna inte önskvärt.

I ett försök att hjälpa vapeninspektörerna att hitta något på upploppet har USA de senaste dagarna delat med sig av satellitspaningsuppgifter. Ännu utan resultat.

- Hittar vi något dramatiskt informerar vi säkerhetsrådet direkt, sa Blix.

De mest känsliga uppgifterna håller USA på ett tag till. Men tiden är knapp.

Vapeninspektörerna ska nu börja intervjua irakiska vetenskapsmän.

Om inga bevis hittas de närmaste dryga två veckorna så blir det mycket svårt för USA att få med sig säkerhetsrådet på att gå i krig. Då finns det många länder i rådet som hellre ser att vapeninspektörerna får fortsätta leta.

Svårt att backa

Nyckelpersonen då blir Tony Blair. Om USA inte ens lyckas få med sig Blair på ett krig är det opinionsmässigt självmord av Bush att starta ett angrepp.

Samtidigt har Bush hotat med krig så länge att det blir svårt att backa. Inte minst eftersom last efter last av amerikanska soldater skeppas till Persiska viken.

Därför lutar det ändå åt ett krig.

Vem vill ge Saddam en fristad?

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM