Nordkorea bryter kärnvapenavtal

NYHETER

Nordkorea meddelade idag på fredagen att landet lämnar icke-spridningsavtalet om kärnvapen med omedelbar verkan.

Japan uttryckte stor oro efter beskedet och Sydkoreas regering kallade till extramöte med nationella säkerhetsrådet.

För några veckor sedan körde Nordkorea ut de internationella vapeninspektörer som fanns i landet.

Och idag på morgonen kom alltså beskedet om att landet lämnar ickespridningsavtalet om kärnvapen. Det lämnades via Nordkoreas officiella nyhetsbyrå KCNA och är det senaste steget i konflikten med USA och FN om Nordkoreas kärnenergiprogram.

Starka reaktioner världen över

Beskedet från Nordkorea väckte starka reaktioner i omvärlden.

- Detta är en mycket beklaglig handling från Nordkoreas sida och vi ser mycket allvarligt på situationen, sade en talesman för Japans utrikesdepartement.

Japan uppmanade Nordkorea att ta tillbaka deklarationen och åter ansluta sig till internationella överenskommelser.

Även marknaden reagerade på uttalandet, genom att den japanska yenen föll mot andra stora valutor medan ''säkra'' valutor som schweizerfrancen steg.

Frankrike fördömde

Frankrikes utrikesminister, på besök i Kina, fördömde Nordkoreas beslut att lämna icke-spridningsavtalet, rapporterar AFP.

- Frankrike fördömer detta beslut som understryker behovet av att fortsätta de bilaterala, regionala och multilaterala ansträngningarna (att lösa krisen), sade utrikesminister Dominique de Villepin.

Han sade att Frankrike under de kommande timmarna skulle ta upp frågan med övriga länder i FN:s säkerhetsråd, där Frankrike för närvarande innehar ordförandeposten.

- Vårt mål är tydligt. Vi måste se till att Nordkorea respekterar sina skyldigheter avseende icke spridning (av kärnvapen), sade han.

aftonbladet.se , TT