Hon var sexfånge hos bin Laden

NYHETER

Hon hölls fånge i ett hotellrum i Marrakesh och våldtogs av Usama bin Laden.

Det skriver amerikansk press om den sudanesiskfödda författarinnan Kola Boof.

Senare blev hon också enligt egna uppgifter dödshotad av bin Laden i ett telefonsamtal.

Kola Boof, 33 år, bor i Los Angeles och är amerikansk medborgare.

1996 var hon i Marrakesh i Marocko och arbetade som skådespelerska. Enligt hennes egen berättelse för New York Post hölls hon där fånge av Usama bin Laden på hotellet La Maison Arabe. Hon säger att han våldtog henne och tvingade henne att leva med honom i fyra månader.

1998 flydde hon till Spanien. Hon hade då givit ut en diktsamling som innehöll kritik mot islam. bin Laden hade läst den och ringde upp henne, berättade hon för tidningens reporter:

- Han spårade upp mig och ringde mig och sa: ”Om jag hade tid skulle jag komma dit och själv skära strupen av dig.”

- Efter det samtalet blev jag livrädd och flyttade till London.

Hotad

Koola Boof säger att hon är hotad av sudanesiska fanatiska islamister efter att hon kritiserat bland annat kvinnlig omskärelse. Hon säger också att hon och hennes femårige son står under amerikanska federala polisens beskydd.

Han är inte tillräckligt gammal för att ha kommit till under den tid hon uppger att hon varit i kontakt med bin Laden men rykten har ändå uppstått om att han skulle vara son till terrorledaren.

Det råder delade meningar om Kola Boofs trovärdighet. I höstas blev hon av New York Times beskylld för att manipulera medierna. Å andra sidan har hon stöd av flera välkända svarta aktivister och av bland andra en juristprofessor från New York University, skriver tidningen.

Simone Söderhjelm