Kylan knäcker elbolagen

Stängs av från elbörsen när priserna trissas upp

NYHETER

Flera nordiska energibolag har knäckts av de höga elpriserna i vinter.

Orsak: de klarar inte av de höga priserna på elbörsen Nordpool.

- Det kan bli fler bolag som får problem, säger Urban Kärrmarck på Energimyndigheten.

De höjda elpriserna har medfört att den nordiska elbörsen i Norge krävt allt större ekonomisk säkerhet av bolagen.

Av det svenska elbolaget Kraftkommission i Skellefteå krävdes en säkerhet på 16 miljoner norska kronor.

- När banken inte ställde upp på det så drog de därmed undan mattan för oss. Då hade vi ingen möjlighet att ställa säkerhet. I och med det så åkte vi ut från handeln, säger Per-Olov Östlund, vd för Kraftkommission.

- Och i och med att vi åkte ut från handeln så tappade vi vårat balansansvar, och då var vi inte längre någon elleverantör.

"Fler kan drabbas"

Den 19 december upphörde Kraftkommission att leverera el till de 17 000 abonnenterna. Bolaget har ställt in betalningarna och kunderna får el från andra leverantörer.

I Norge har ytterligare två bolag drabbats av samma öde.

Och nu varnar experter att fler bolag kan åka ut i kylan.

- Det finns en viss osäkerhet, ja. Det finns en viss risk. Hur stor är den ingen som vet. Förhoppningsvis är det värsta över. Det kanske inte blir värre än att företagen får redovisa förluster, men i värsta fall kan det bli fler som åker ut, säger Urban Kärrmark på Energimyndigheten.

Fem gånger högre säkerhet

Det är flera faktorer som spelar in, men främst är det de höjda säkerhetskraven som ställer till med problem för bolagen.

- I grova slängar har de här säkerhetskraven ökat med faktor fyra, faktor fem, på en månad. Och det blir hiskeligt mycket pengar och det kan vara svårt att ordna säkerheter, säger Urban Kärrmarck.

- Vi hade en sittning med några banker för att få deras uppfattning, och de säger ungefär som oss. Alla tror att det säkert är någon som kommer att drabbas av det här.

Orsaken till de ovanligt höga elpriserna är dels de låga nivåerna i kraftverkens vattenreservoarer, dels den oväntat höga strömförbrukningen på grund av den ihållande stränga kylan.

- Det räcker med ännu en köldknäpp, därför att de då måste köpa in mer kraft än planerat till ett högre priser, som de då riskerar sälja till lägre priser än de köpt den för, säger Urban Kärrmarck.

”Lockar förhoppningsvis fram bättre hushållning”

Näringsminister Leif Pagrotsky kommenterade på fredagen utvecklingen på elmarknaden.

Fredrik Rundkvist