Brittisk gift-terrorist utbildad av al-Qaida

Sju planerade ricinattentat – minst en tränad i Afghanistan

NYHETER

De sju männen misstänks ha förberett en attack med det dödliga giftet ricin.

Nu avslöjas en koppling till al-Qaida – minst en av dem har tränat i Afghanistan.

Samtidigt jagar brittisk polis fler misstänkta och det försvunna giftet.

Den brittiska regeringen har sedan söndagens gripanden arbetat för att undvika att paniken sprider sig. Nu läcker dock uppgifter ut om att männen kan ha kopplingar till al-Qaida.

Terrornätverkets manualer

Ricin är ett av de gifter som finns i terrornätverkets manualer över biologisk krigföring. Och brittiska Guardian citerar på fredagen regeringskällor som hävdar att minst en av männen har tränat i al-Qaidas läger i Afghanistan.

De sju misstänkta kommer från Nordafrika, minst tre av dem kommer från Algeriet. Polisen försöker nu utröna om också de övriga sex har kopplingar till al-Qaida. Bland annat granskas om de varit i Afghanistan eller om de tränats i Tjetjenien.

”För bin Ladins tro vidare”

De källor som talat med Guardian tror dock inte att männen utgjort en al-Qaidacell. Istället säger källorna att det mistänks vara extremister som ”för vidare bin Ladins tro”. Enligt en teori kan de tillhöra den algeriska gruppen GIA, som under mitten av 90-talet misstänktes för en rad attacker i hemlandet och i Frankrike.

Sex av männen greps i söndags. Då slog anti-terroristpoliser från Scotland Yard till mot en lägenhet i London där två tonåriga asylsökanden bott. I deras lägenhet hittades rester som visar att ricin framställts på platsen.

Poliskällor säger att operationen inte var resultatet av ett tips, utan av en lång tids spaning som involverat flera underrättelsetjänster. Ännu vet man dock inte vad giftet skulle användas till eller hur mycket som kan ha producerats. Tekniker menar dock att det måste vara frågan om ganska små mängder, eftersom metoden som använts är förlegad.

Samtidigt jagar terrorpoliser fortfarande fler misstänkta.

Fakta / Ricin

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM