– Slöddret ska rensas ut

26-åring mördade 39-årig somalier och anlade två mordbränder - åtalades i går

1 av 5
Ur 26-åringens anteckningar som han skrev med runskrift.
NYHETER

Med fyra knivhugg i ryggen mördade den 26-årige hallänningen en 39-årig somalier.

Senare anlade han två mordbränder riktade mot invandrare.

- Sverige ska rensas från det utländska slöddret. Detta är bara början, skrev han i ett brev till polisen.

26-åringen har erkänt sina brott och åtalades i går för mord, mordförsök och tre fall av mordbrand mellan juli och oktober förra året. Polisen drar paralleller till Lasermannen John Ausonius.

- Det finns helt klart vissa likheter. 26-åringen har inriktat sig på invandrare, även om det är lite luddigt varför, säger kriminalinspektör Lars Hamrén.

En 39-årig somalier i Göteborg blev det första offret. Han var trebarnsfar med ett fjärde på väg och höggs ner bakifrån strax efter midnatt 1 juli på en gångväg bakom Hjällboskolan.

I polisförhör hävdar 26-åringen att han kände rastlöshet och ångest och drevs av en inre röst - att han står i kontakt med asagudar som tar över hans kropp.

"Odin har tagit mig"

- Jag märkte att jag började gå i kapp honom och då kände jag den här fruktansvärda kraften som griper tag om mig. Jag kände att det var Oden som hade tagit mig som sin hamn.

- Det var så jäkla vagt allting och i nästa ögonblick stack jag ner den här mannen. Jag stack väl flera gånger och kände den oerhörda doften av blod. Det har jag känt vid senare tillfällen också.

Efter mordet åkte 26-åringen till sin arbetsplats. Han sov över i bilen och hörde om mordet på radion innan han gick på morgonskiftet klockan sex.

Några dagar senare anlände ett maskinskrivet brev till polisen i Angered. 26-åringen skrev:

"Tärningen är kastad. Den 39-årige somaliern som mördades i Hjällbo tog ett bloss på sin cigarett innan vi stack den första kniven i honom. Han skrek som en gris när vi högg var sin kniv i hans kropp, gjorde oss alla delaktiga och korsade Rubicon. Sverige ska rensas från det utländska slöddret. Detta är bara början."

Brevet undertecknades med signaturen "De vita vargarna".

Den 11 augusti brände 26-åringen ner en tom sommarstuga utanför Tvååker. Branden skiljer sig från de övriga brotten, stugan ägdes av ett svenskt par.

Den 19 september slog 26-åringen till mot en irakisk familj som bodde i en marklägenhet i bostadsområdet Fridhemsberg utanför Ullared. Branden tog sig dock bara i ytterväggen och familjen kunde släcka den på egen hand. I ett brev som inkom till TV 4 Halland fyra dagar senare skrev 26-åringen:

"Branden i Fridhemsberg anlades av grupp N inom De vita vargarna. Med ond bråd död ska Sverige rensas från det utländska slöddret."

Hans byxor brann

Drygt en vecka senare skickade han ytterligare brev - nu med signaturen "Stormgrupp Adolf Hitler".

"Ni anar inte våldsamheten i den vredens eld som kommer att regna ner över utlänningarna i detta land."
Sverige ska rensas från det utländska slöddret. Detta är bara början.

Sitt sista attentat riktade 26-åringen mot en kiosk i Falkenberg den 29 oktober. Han tömde flera liter bensin över den 51-årige expediten och tände på. Men 26-åringen hade inte räknat med brandens explosiva förlopp.

Vittnen noterade hur elden fick fäste i hans byxor och polisen larmade sjukhusen i regionen att vara på sin vakt.

På morgonen dagen efter anlände 26-åringen och hans flickvän till sjukhuset i Varberg. Han förklarade sina brännskador med att han hade grillat i skogen, men i de kommande förhören kröp sanningen sakta fram.

26-åringen förklarade att fler offer stod på tur.

- Om jag inte hade bränt mig på benet så hade jag nog hållit på i all evighet.
Döda en man i Göteborg. ...spraya: Niggers, you are next in turn

I 26-åringens hem hittade polisen mängder av bilder och dokument. Med runskrift hade han antecknat adresser till flera invandrarfamiljer. Han beskrev också planer på kommande brott, bland annat en rörbombsattack mot Hammarkullefestivalen i Göteborg.

Dessutom skrev 26-åringen - i runskrift:

"Döda en man i Göteborg. Hugg av huvudet och spetsa huvudet på en påle som placeras synlig vid motorvägen. Ett lakan hängs upp på viltstängslet och där sprayas: Niggers, you are next in turn."

Bilden av 26-åringen är kluven. Samtidigt som rättsläkare har fastslagit att en allvarlig psykisk störning kan misstänkas beskriver vännerna en tystlåten och snäll person som läst arkeologi, gillar att fotografera och aldrig uttryckt något negativt om invandrare.

Skulle flytta ihop

Flickvännen och 26-åringen hade varit ihop i nästan fyra år och skulle flytta till Varberg i december. I ett sms-meddelande den 18 oktober skrev hon:

"Du är det bästa som har hänt i mitt liv. Det ska bli så mysigt att skapa ett hem tillsammans. Vill leva med dig för alltid."

Hans Österman