"Katastrof, Skolverket"

36 elever skulle börja utbildning på måndag - i går las den ned

Foto: MATS STRAND
SA UPP JOBB OCH LÄGENHETER Ann-Louise Prytz, Sofi Avén, Sara Brynedal, Sofia Edling, Paulina Lundberg, Petra Larsson, Lina Jaros, Pia Eriksson och 28 av deras klasskamrater står utan utbildning. På måndag skulle fotoutbildningen börja - i går lade Skolverket ned den. Flera av eleverna har sagt upp sina jobb på sina hemorter och skaffat ny bostad i Stockholm.
NYHETER

I går försvann deras utbildning.

Den skulle ha börjat på måndag.

- Det är fullständigt otroligt att Skolverket kan behandla vuxna människor på det här sättet, säger Paulina Lundberg.

Foto: PETER KJELLERÅS
Studierektor John Simonsson och rektor Helena Tydén är bestörta över beslutet.

Hon är från Gotland, har flyttat till Stockholm för att få sin utbildning.

- Nu står jag, och alla andra, här och vet inte ett dugg vad som ska hända.

Det är 36 elevplatser på fotoutbildningen på Kulturama i Stockholm som Skolverket i går beslutade att inte ge bidrag till. Det är 12 andraårsplatser och 24 förstaårsplatser. De senare skulle påbörja sin utbildning nästa måndag.

Under det första året lär sig eleverna grunderna i foto.

Det innebär allt från kameran till och med framkallning och kopiering. Under det andra året lär sig eleverna den nya digitala tekniken och databehandling av bilder.

"Sagt upp sina jobb"

- Det är en eftergymnasial utbildning på fyra terminer och vi är precis lika bestörta som eleverna, säger rektor Helena Tydén, rektor på Kulturama.

Hon och studierektor John Simonsson fick beskedet klockan 16.30 i går. De fick sätta sig ner och ringa runt till samtliga elever och berätta att det inte blir något.

- Det är fruktansvärt. Det här är vuxna människor som har sagt upp jobb, vikariat eller vad det nu kan vara, för att gå utbildningen. Tiotalet av dem har skaffat bostad här i Stockholm, eftersom de kommer utifrån landet.

- Det är otroligt att Skolverket kan handla på det här sättet, säger John Simonsson.

Kommenterar inte

Kulturama är en privat skola under statlig tillsyn. Eleverna som går där är berättigade till både studiemedel och studielån och betalar själva 36 000 kronor för varje termin.

- Ingen av oss vet vad vi ska göra nu. Det finns ingen annan skola att söka till, det finns inga jobb att få, vi får inga pengar i slutet av januari. Det är en jättekatastrof för oss, säger Ann-Louise Prytz.

På måndag skulle hon ha börjat den tredje terminens utbildning.

- Då skulle jag börjat med digitalkamerautbildningen. Ingen av oss får något jobb utan att kunna det, säger hon.

På Skolverket säger informationschef Ann-Charlotte Gunnarsson att ingen kan kommentera beslutet.

Per-Iwar Sohlström

ARTIKELN HANDLAR OM