Nordkoreas farliga fjant

Wolfgang Hansson: Kim Jong Il är en farlig tönt som skrämmer slag på världen

1 av 3 | Foto: AP
Med sin Gary Glitter-frisyr och de höga klackarna försöker den korta Kim Jong Il se lite längre ut än han egentligen är.
NYHETER

Ett löjets skimmer vilar över Nordkoreas diktator Kim Jong Il.

Gary Glitter-frisyren. Skorna med extra höga klackar. Den pyjamasliknande Mao-kostymen.

Töntvarning lång väg. Men en farlig tönt som fått George W Bush att vika sig och skrämmer slag på världen.

Två miljoner nordkoreaner har svultit ihjäl de senaste åren. 6-8 miljoner överlever bara tack vare hjälpsändningar från utlandet.

Men för diktatorn Kim Jong Il är lyxliv det enda tänkbara.

Han är flygrädd och reser därför sällan. För två år sedan gjorde han en 24 dagar lång tågturné genom Ryssland. Han färdades i ett särskilt bepansrat tågset - en present från Stalin som han fått överta från sin pappa.

20-rätters middag

Tåget var välprovianterat. Färska humrar på kylbädd, fina viner influgna från Paris. Maten intog Kim i den privata restaurangvagnen med ätpinnar i silver. Ofta serverades middagar med 20 rätter.

Med sig på tåget i en extravagn hade han flera skottsäkra Mercedes. För fyra år sedan lär Kim enligt uppgift från avhoppare ha beställt 200 Mercedesar för 900 000 styck. De totalt 180 miljoner kronorna motsvarade en femtedel av det årets utlovade FN-bistånd, uppger nyhetsmagasinet Newsweek.

Gift minst fyra gånger

Även i fråga om kvinnor är han masskonsument. Han uppges ha varit gift åtminstone fyra gånger. Under tågresan genom Ryssland fanns alltid fyra vackra kvinnor i hans närhet. Som ung skapade han "trösterskor" som underhöll honom och fadern.

Rökning var en annan av diktatorns laster. Tre paket Dunhill om dagen. När han på läkares inrådan slutade tvingade han samtidigt alla höga militärofficerare att sluta.

Trots alla utfall mot USA är Kim Jong Il förtjust i mycket av den amerikanska livsstilen.

Pizza gillar han skarpt.

När han sent på kvällen brukar drösa ner i tv-soffan väljer han i sitt videobibliotek som sägs omfatta 15 000-20 000 filmer, de flesta från Hollywood. Kim är särskilt förtjust i Bond-filmerna (utom den senaste där Nordkorea är storskurken) och allt där Elizabeth Taylor medverkar. Även tecknade barnfilmer ser han gärna.

Extra höga klackar

I tysthet uppges Kim ha satt in fyra miljarder på bankkonton i Schweiz. Pengarna kommer från en guldfyndighet där tvångsarbete tillämpas, skriver Newsweek.

Kim har en villa i Genève och hus på fem andra platser i Europa. Ett i Kina och ett i Ryssland. Sonen utbildas i Schweiz.

Trots hans absoluta makt är det något skrattretande med Kim Jong Il. Han är bara en tvärhand hög och går alltid i skor med extra hög klack. För att lägga till ytterligare lite längd fluffar han upp håret i en märklig Gary Glitter-frisyr. I sin ungdom beskrevs han ofta som extremt osäker och nervig. Han stammade svårt.

Världens bästa golfare

Precis som sin pappa är Kim Jong Il föremål för en orgie i personkult i hemlandet. Den tar sig uttryck som att Kim uppges ha gjort fem hole-in-one under sitt livs första golfrunda och gått runt på 34 slag. Det är ungefär hälften av vad de bästa proffsen brukar ha på en 18-hålsbana.

Hans födelsedag den 16 februari har utsetts till Nordkoreas viktigaste helgdag. Kim påstås vara född på ett heligt berg under dubbla regnbågar och med sällsynta, sjungande fåglar vid sin sida.

På många sätt framstår Kim som en overklig figur från sagornas värld.

Men killen har kärnvapen. Därför är det ingen som skrattar längre.

Wolfgang Hansson