Brev pekar ut mördaren

Polisens heta spår i Helénutredningen

1 av 4
BESKRIVER MORDET Brevet som är ett av polisens hetaste spår i mordutredningen är i original handskrivet. Aftonbladet publicerar i dag utskriften, inklusive stavfelen.
NYHETER

ESLÖV

Det här brevet kan vara den riktiga beskrivningen av vad som hände Helén Nilsson från Hörby.

Det är polisens teori.

- Brevet skrevs av en släkting till de nu misstänkta, säger en tipsare till Aftonbladet.

Dagarna före jul släpptes de två kusiner, 34 och 35 år, som länge suttit häktade misstänkta för att ha rövat bort och mördat 10-åriga Helén Nilsson 1989. De är fortfarande misstänkta för brotten.

Samma dag kontaktades Aftonbladet av en anonym man.

Har hållits hemligt

- Det finns ett brev som skickades till polisen för flera år sedan, berättade han. Det beskriver hur en av de nu misstänkta "lekte" med flickan innan hon mördades. Och hur han sedan drabbades av panik och dödade henne.

Mannen, som pratade skånska, berättade att han var släkt med brevskrivaren och även i vilket släktskap denne stod i förhållande till de misstänkta männen.

Brevet har hållits hemligt av polisen sedan det kom in 1993, efter att tv-programmet Efterlyst haft ett inslag om Helénmordet.

"Tänkbart scenario"

- Det är ett av många brev som kommit - men ett av fyra särskilt intressanta som vi nu plockat fram, berättar spaningschef Per-Åke Åkesson. Innehållet tyder på att brevskrivaren kan ha goda kunskaper om vad som hände Helén.

- Allt tyder på att han känner den person han i brevet beskriver som en snäll men olycklig människa.

- Det scenario han beskriver i brevet är inte alls otänkbart. Tvärtom, det är mycket tänkbart att det är en exakt beskrivning av hur det gick till.

Själv såg gärningsmannen, enligt brevet, det inte som en våldtäkt, men när han insåg vad han gjort drabbades han av panik.

- Det verkar som brevskrivaren verkligen vet vad som hände och han uppmanar ju oss dessutom att söka en vän till Helén.

Åklagaren: Hör av dig

Även chefsåklagare Pär Andersson menar att brevet beskriver ett helt möjligt händelseförlopp.

Enligt honom är det inte orimligt att en pedofil lockar till sig en ung flicka och efteråt inte vågar släppa i väg henne eftersom han är igenkänd.

- I det här fallet verkar det dessutom som om brevskrivaren känner till mer om fallet än vad han skriver i brevet, tycker Pär Andersson. Jag skulle vara tacksam om personen hör av sig till mig eller till polisen.

Brevet är i original handskrivet och Aftonbladet pub-licerar i dag polisens utskrift av det, inklusive stavfelen.

Har dömts för sexbrott

Det innehåller bland annat spekulationer om att alla tips till polisen nog är felaktiga eftersom man ofta pekar ut sexualbrottslingar som onda och dåliga.

"Men det måste vara fel därför att även de snällaste bland både män och kvinnor begår sådana brott" skriver personen som avslutar brevet med att konstatera att "ni finner kanske en mycket olycklig man som är mördaren."

En av de nu misstänkta männen är tidigare dömd för sexbrott mot småflickor.

Av polisutredningen framgår också att han sexuellt ofredat ett antal småflickor i Hörby, de flesta i tioårsåldern.

Flera förhör i veckan

Han bodde alldeles i närheten av Helén och hennes familj.

Trots att de båda männen nu är på fri fot fortsätter polisen utredningen mot dem. Ett flertal förhör har hållits under veckan och teknisk bevisning har skickats utomlands för analys.

Helén hittades mördad i plastsäck

Pelle Tagesson